lørdag 30. november 2013

Tove Johs-Castell, mor på hospitalet, min søster har meldt sin ankomst, naboen i Haugesund, Turid rapporterer, relativt rolig helg m.m...

Godtfolk!

Torsdag var jeg i et hyggelig lag hos min venninne, Tove Johs-Castell. Vi var 5 stykker rundt bordet og fikk servert gåsestek med det kosteligste tilbehør. Tove inviterte oss for å ha noen til å lese gjennom de nyeste ferdigskrevne diktene sine, men naturligvis var vi der vel så meget for det sosiale samt for å spise og drikke godt. Av de 4 kjente jeg 3 fra før av, og Tove ble meget overrasket da jeg kunngjorde min nylige pensjonisttilværelse, midt under inntaket av et stort kjøttstykke fra gåsesteken. Jeg har sikkert nevnt det mer enn en gang før, men Tove og jeg var fagkolleger i norsk på 1990-tallet, inntil hun trakk seg mer og mer tilbake fra skoleverkets kjas og mas og stadig viet mer av tiden til egenskrevet lyrikk. De 3 andre rundt middagsbordet var min navnefrende, Toril Maldal, samt lærerinde Edith Andersen og pensjonert lektor Else Kari Fridland, sistnevnte forøvrig fra Bore på Klepp.

Tove er en lyriker av klasse og burde efter mitt skjønn vært tildelt "Statens kunstnerstipent" for sine mange praktverk. Som hovedoppgave i 1969 skrev hun en avhandling om deler av forfatterskapet til Torborg Nedreaas, men fra 1980-tallet og utover ble hun stadig mer interessert i lyrikk og mindre interessert i noveller og kortprosa. Fru Nedreaas var ingen stor lyriker, mener Tove, og det mener hun med rette. Jeg er selv meget stø når det kommer til norskfagets pensum og kan på stående fot svare på de aller fleste spørsmål om norske forfattere og lyrikere, i alle fall de som var aktive fra 1850-tallet og utover i nyere tid. Jeg har i grunnen savnet norskundervisningen i sommer og i høst. Jobben som undervisningsinspektør gjorde at jeg ble distansert fra det jeg virkelig brenner for; lyrikken, litteraturhistorien, setningsanalysen og riksmålets kamp for å overleve. Jeg er nok mest en fagperson og først i andre rekke en lederskikkelse og organisator. Akk, nu er man uansett pensjonist og skal aldri mer få oppleve å arbeide for livets opphold.

Fredag formiddag ble min gamle mor på snart 94 år innlagt på hospitalet (SUS) her i Stavanger. Hun har skrantet i lang tid og på fredag var hun ekstra slapp og dårlig. Hun kastet opp mer enn en gang og klaget over smerter i alle ledd. Det verste var dog at hun følte seg så slapp at hun ikke klarte å reise seg opp i sengen. Det var dråpen som fikk meg til å rekvirere en ambulanse hit til Torfæusgaten, og i skrivende stund er hun fremdeles innlagt. Hvorvidt hun lider av en konkret sykdom eller bare nærmer seg livets ende som et naturlig resultat av at genblandingen hennes er programert til 93-94 år, vites ikke. Min søster Anne-Grethe satt hos henne hele natt til i dag; selv var jeg hos henne et par timer i går og mellom kl. 12.15 og 13.35 i dag. Min eldste yngre søster, Bente fra Ellingsrudåsen i hovedstaden, har meldt sin ankomst med morgentoget i morgen og fjerdemann i søskenflokken (Sissel) får daglige oppdateringer på telefonen. Problemet til Sissel er at ektemannen er invalid av ryggproblemer for tiden, så det er ingen enkel sak å skulle forlate han sånn på sparket.

Mors far ble 72 år gammel og døde av hjerneslag. Moren til mor ble innpå 102 og dennes mor og mormor ble henhodsvis 83 og 89 år. Det ville vært tidenes ironi om mor skulle falle fra akkurat nu da jeg har blitt pensjonist og har all verdens tid til å stelle henne på kammerset, men det er nok akkurat det som kommer til å skje, har jeg på følelsen. Akk, slik en elendighet.

Jeg prøvde som best jeg kunne å gjøre de vanlige tingene mine i går, men det er jo alltid slik at man har en ekstra uro i skrotten når man vet at ens mor er på sykehuset og kanskje ligger på det siste. Til tross for det laget jeg middag til naboen og meg i går, bestående av fleskepannekaker med blomkålsuppe ved siden av. Jeg oppdaterte naboen om mors skrantende helse og han oppdaterte meg på gammelt nytt fra byens skeive miljø. Han talte meget, kanskje vel meget, om forhåpningene til Haugesund-turen i dag. Som tidligere nevnt avtalte en gjeng eldre herrer på 5-10 stk. fra byens skeive miljø å pakke skreppene sine for å beære helgens LLH-kalas i Haugesund med sitt nærvær. Enkelte, som Einar og Reidar, valgte å reise i går, mens naboen, Frits og Odd m.fl. ville vente til i dag. Via Facebook har jeg registrert at også Einar U. og kameraten Eirik har reist oppover til sildebyen, denne helgen. Nevnte herrer skal visstnok til Thailand igjen for å feire julehøytiden hos herren i Chiang Mai, men først, altså; Haugesund.

Jeg talte med Turid her forleden aften - onsdag eller torsdag - og hun avga rapport fra sist helgs utskeielser, dog uten de helt revolusjonerende hendelsene på tapetet. I stedet krydret hun telefonsamtalen med et og annet sladder fra andre quinder man kjenner til. Hilde og Anita, som begge vanker på HoT Open Mind, men som sjelden krysser mine veier, skal ha blitt sammen i løpet av den siste måneden. I alle fall skal det stå et og annet på Facebook-statusen til Anita, som ikke kan tolkes på andre måter. De røffe quindene på Haugtussa har også havnet i uføret igjen. En av de to skal ha hatt en affære med en lesbisk quinde fra Bryne-traktene, men det er alltid noen som sladrer... En lesbe fra Bryne observerte de to i het omfavnelse inne på kjøpesenteret M44 på Bryne og rapporterte naturligvis sporenstreks til venninnegjengen, som efterhvert hadde sladret til såpass mange andre at ryktene nådde det andre quindemennesket på Haugtussa. Statusen per i dag er at den ene av de to holder hus hos sin uføretrygdede mor i Saxemarken, tilfeldigvis i samme blokk som herren Tore holder til. Jeg fikk også en oppdatering om Ingrid fra HoT Open Mind og Mami, som nu har begravet sin kjæreste bror, til bunnløs sorg. Jeg synes virkelig synd på henne og tenker mer på det enn mange tror. Flottere quinde finnes ikke her i miljøet!

Naboen gikk hjem til seg selv efter middagen i går, men kom innom igjen for å nyte noget konjakk ved 20.30-tiden. Jeg tok meg også en dram, men bare en eneste kopp med eggelikør. Jeg vil heller vente til neste helg med å oppnå moderat eller over moderat promille i blodet. Det sømmer seg ikke å være brisen når ens mor er på hospitalet. Naboen gikk hjem efter nyhetene på NRK ved 23.20-tiden og resten av aftenen tilbrakte jeg med en god roman for hånden, "Doktor Faustus" av Thomas Mann.

Jeg var privatsjåfør for naboen og Frits i dag, mot at jeg skulle få disponere bilen resten av helgen. Naboen og jeg hentet Frits i formiddag og jeg kjørte de to ned til sentrum, hvor de skulle ta buss oppover til Haugesund. Efter å ha kjørt de parkerte jeg på Jorenholmen og var innom et par butikker, før ferden bar til mor på hospitalet. I eftermiddag kjørte jeg til Madla Amfi og handlet matvarer og litt julegaver. Jeg bevilget meg også en ny bluse inne på Cubus samt en lottokupong, som kanskje blir min enveisbillett til Wijk bij Duurstede? Hvem vet.

Resten av dagen har jeg tilbrakt i villaen, delvis på telefonen med mine søstre på østlandet, men mest foran fjernsynet eller ved kjøkkenbordet med romanen for hånden og svart kaffe og kaker på bordet. Jeg har begynt på kryssordet i Stavanger Aftenblad, men har ikke fullført det riktig ennu. Det er opptil flere ord jeg sitter fast på ennu og jeg jukser bare som en siste utvei. Jeg vil ta fatt på kryssordet igjen til morgenkaffen i morgen. En god natts søvn hjelper ofte på de små grå i hjernen.

Toril

Ingen kommentarer:

Site Meter