onsdag 13. mai 2015

89 år gammel dronning, hagearbeid, naboen, pomade, møll, Prix, x-rektor, dikt.

God onsdag!

Til høyre sees britenes dronning Elizabeth II, 89 år gammel. Bildet er fra tidligere denne måneden og som man ser er det lite som tyder på at helsen ikke er på topp!

Akkurat som sin mor (Dronning Elizabeth Dronningmoren, som døde 30. mars 2002, 101 1/2 år gammel) nyter den britiske dronningen godt av sin gode helse og arbeider mer enn noen annen 89-åring! I høst vil hun attpåtil tangere dronning Victorias rekord fra 1901. Da vil dronning Elizabeth II ha regjert lenger enn noen annen britisk monark.

Sprudlende vær har det ikke vært i dag heller, men faktisk ble det såpass greit at jeg satte igang med planting av busker og blomster. Jeg hadde kjøpt meg noen blomster av forskjellige sorter (nelliker, georginer, prestekrager) som skulle plantes i potter eller i et blomsterbed jeg har planer om å anlegge i vår. Jeg fikk også plantet en liten prydbuske inn mot gjerdet mot den skallede. Jeg må nok kjøpe meg flere blomster og busker snart, men dette får være bra nok før 17. mai. Jeg kommer ikke til å plante noe borte på kirkegården før 17. mai, selv om det egentlig seg hør og bør. I stedet skal jeg plante litt på gravene nærmere juni eller tidlig i juni. Min erfaring er at man som regel ender opp med å plante i to omganger hvis man på død og liv skal ha noe der før 17. mai. Da er det uansett dødt igjen til juli, enten av kuldesjokk eller regnskyll.

Det jeg fikk gjort i hagen i dag er jeg i alle fall fornøyd med. Det ble litt lite jord, selv om jeg hadde en halv pose igjen i vedskjulet fra i fjor i tillegg til den jordsekken jeg kjøpte på mandag. Mor var spesielt glad i geraniumer, hun, men jeg har relativt dårlige erfaringer med den slags blomster. De egner seg i alle fall best innendørs og ikke synes jeg de er så spesielt flotte heller. Jeg tror jeg skal legge en ny handletur innom Håland hagesenter over helgen. Jeg har ikke sett noen brunsnegler ennu, men de kommer nok, vær sikker på det! Til slutt samlet jeg kvist og raket sammen løv og annet rusk og rask, som jeg kastet oppi den brune matavfallsdunken. Jeg ser at det ennu gjenstår arbeid utendørs før man kan kalle det for en pen hage, men i min alder må man ta litt efter litt og håpe på at man ikke dør i løpet av natten, for så lenge det kommer en ny dag kan man fortsette efterhvert. Alt må ikke skje på en dag.

Jeg stekte meg sild og poteter til middag i dag. Derefter kastet jeg innpå en kopp oppspritet kaffe, før jeg gikk bort til naboen for å hjelpe han med utseendet. Naboen er temmelig forfengelig av seg og liker å ta seg pent ut når han skal på kalas. Jeg hjalp han med å smøre inn hans nærmest skallede isse med pomade, efter først å ha barbert vekk nakkehårene hans og stusset han litt her og der. Naboen trengte også assistanse i forhold til å få satt inn dressene og dressbuksene sine med insektsmiddel. Det gamle huset hans er plaget av møll og møll kan som kjent gjøre meget skade på klær inne i gamle klesskap. Naboen bruker opptil flere gamle og ganske kalde klesskap i annen etasje til å lagre dressene sine og der er det også møll. Heldigvis trives ikke møll og annet fandenskap i dresser som har vært sprayet inn med insektsmiddel. Før i tiden pleide vi å legge slike klær i badekaret, for så å fylle opp med vann og insektsmiddel, men nu til dags finnes den slags på sprayflasker. Jeg oppdaget at en av knappene hadde løsnet fra den ene dressjakken hans og var i ferd med å falle av, men den slags ordner jeg ganske raskt opp i.

Forøvrig har man vært innom Prix og handlet inn matvarer og tobakk for omkring en 400 kroner i eftermiddag. Mellom klokken 17.00 og 19.00 satt jeg i stuen og leste videre i Moby-Dick mens jeg koste meg med en deilig kopp eggelikør. Jeg nyter alkohol og tobakk fordi det roer mine ustabile nerver, men også fordi det er godt. Jeg røyker ikke like meget nu som før. I stedet tygger jeg noget Oliver Twist innimellom, men i løpet av en gjengs dag pleier jeg å røyke mellom 5 og 10 sigaretter. De få gangene jeg er i festlig lag kan det fort bli 20-25 sigaretter på få timer, men det som bare skjer en sjelden gang gjør neppe ubotelig skade på en allerede skranten skrott.

Forrige uke påtraff jeg Svanhild Johansen, som kunne fortelle meg at hun nu hadde takket av som rektor, efter over 40 år i Stavanger-skolene. Hun kunne også informere meg om at både Ellinor, Janna, Greta og Anne-Karin også har kastet inn årene. To av nevnte quinder arbeidet til de var 69 p.g.a. "rektorkrisen" som rammet Stavanger mellom 2011 og 2014; ja, jeg var jo selv undervisningsinspektør det siste året jeg var i arbeid, nettopp p.g.a. rekrutteringsproblemene på rektor-fronten. Nu skal visst rektor-skolen ha full "klasse" igjen, mente Svanhild å vite, og i skrivende stund er det visst bare en eneste ubesatt rektor-stilling i kommunen. Selv om det var spennende å være både adjunkt og undervisningsinspektør kjenner jeg at det er adskillig behageligere å være pensjonist. Jeg gikk jo først av med AFP, men ble hentet inn igjen for noen måneders ekstra arbeid, men nu er man i alle fall ekte pensjonist og er utenfor fare for godt.

Jeg vil avslutte dagens innlegg med et dikt, som ble skrevet av en gammel engelsk dame. Diktet ble funnet i nattbordsskuffen hennes på sykehjemmet efter at døden hadde vederfartes henne, 92 år gammel:

"Hva ser du søster i din stue?
En gammel, sur og beværlig frue,
usikker på hånden og fjern i blikket,
litt griset og rotet hvor hun har ligget.
Du snakker høyt, men hun hører deg ikke,
hun sikler og hoster, har snue og hikke.
Hun takker deg ikke for alt det du gjør,
men klager og syter, og har dårlig humør.
.
Er det hva du tenker? Er det hva du ser?
Lukk øynene opp og SE – det er mer.
Nå skal jeg fortelle deg hvem jeg er,
den gamle piken som ligger her.
.
Jeg er pike på 10 i et lykkelig hjem,
med foreldre og søsken – jeg elsker dem!
.
Jeg er en ungmø på 16 med hjerte som banker,
av håp og drøm og romantiske tanker.
.
Jeg er brud på 20 med blussende kinn,
mitt eget går jeg lykkelig inn.
.
Jeg er mor med små barn, jeg bygger et hjem
mot alt som er vondt vil jeg verne dem.
Og barna vokser, med gråt og latter
Så blir de store og så er vi atter
to voksne alene som nyter freden
og trøster hverandre og deler gleden
når vi blir femti og barnebarn kommer
og bringer uro og latter hver sommer.
.
Hva ser du søster? En tung og senil og trett gammel skrott?
-Nei, prøv en gang til” – Se bedre etter – se om du kan finne;
et barn, en brud, en mor – en kvinne!
Se meg som sitter der innerst inne!
Det er MEG du må prøve å se – og finne!"

Ydmykt, Toril.

Ingen kommentarer:

Site Meter