tirsdag 19. mai 2015

Besøk hos mor, avbrutt fotbad, besøk av Tove Johs-Castell, Lista-tur til helgen, lyrikk, Eurovision...

Ærede lesere!

Efter en sunn frokost i formiddag, bestående av tre knekkebrød med henholds sild og majones (på to av de) og salatblader og agurk på det siste samt et glass med kulturmelk og et glass med vann spaserte man bort til Stokka sykehjem for et pliktbesøk hos mor, dog havnet jeg midt borti dusjedagen til mor, så jeg ble sittende i korridoren for å vente en 20 minutters tid før jeg kunne gå inn til henne. Hun var noget mer våken og tilstede i dag, men røret og tullet ganske meget det lille hun talte. Hun spurte efter min far og mente å vite at hun var i Skien, men var usikker på hvor i Skien, tror jeg. Hun sa at hun ikke hadde fått noe å spise på veldig lenge og hun kunne heller ikke finne lommeboken sin, sa hun. (Hun kommer seg ikke ut av sengen på egenhånd lenger, så "letingen" efter lommeboken har nok foregått i øverste etasje og bare der.) Jeg kunne ikke annet enn å humre av alt toskeskapet hun liret ut av seg, men efter en times tid og en god kopp kaffe hver med dertilhørende tørre sjokoladekjeks ble hun trøtt og lot til å nesten sovne. Da valgte jeg å takke for denne gang, men talte noget med en av de ansatte der angående mor før jeg gikk ut av dørene.

På hjemveien ble jeg typisk nok kliss våt av en relativt kraftig regnbyge og var både sur og irritert da jeg kom hjem. Skal det da aldri bli oppholdsvær i denne elendige byen!!! Efter å ha fått av meg de våte klærne satte jeg begge føttene oppi en bøtte med deilig varmt grønnsåpe- og kamfervann og håpet på en stille stund for meg selv der jeg kunne kjenne ekstra godt efter hvor gikten gjorde mest vondt akkurat i dag. Dog gikk det neppe mer enn 5 minutter før det ringte på døren min og her satt jeg i bare bh, truse og med et håndklede rundt meg. Hvilken elendighet! Efter å ha observert Tove Johs-Castell på trammen gjennom kjøkkenvinduet åpnet jeg vinduet på gløtt og ba henne pent om å vente i tre minutter, slik at jeg kunne iklemeg stakk og mere til før hun ble sluppet inn. Jeg sølte litt vann da jeg skulle tømme bøtten i vasken, men det ga jeg en lang blanke i akkurat da.

Til slutt var jeg klar til å ta Tove i hus og vi humret begge godt da jeg fortalte om føttene mine oppi grønnsåpevannet, om sølingen ved kjøkkenvasken, om at jeg rent skvatt da det ringte på og ikke minst måtte jeg nevne at jeg nærmest satt naken da hun kom på trammen. Tove og jeg kjenner hverandre dog såpass godt at vi kan tale om alt og ingenting, uten at noen av oss blir spesielt sjokkerte. Jeg disket opp med kaffe, kringle og noget twist og så satte vi oss for å tale sammen ved kjøkkenbordet. Tove og jeg har ikke sett hverandre siden midten/slutten av februar og nu kom hun for å invitere meg med ned til hytten hennes på Lista i helgen, noe jeg sa ja til med en eneste gang. Jeg trives svært godt der nede på Sørlandet, dessuten så skjer det såpass lite i livet mitt for tiden at jeg må gripe de får mulighetene som kommer min vei! Tove har planlagt å reise nedover med bilen sin i løpet av fredag formiddag med retur til Stavanger mandag eftermiddag. Det passer meg utmerket, så har jeg også gyldig grunn for ikke å involveres i kalas-planene til den frivole og virile quinden på Saxemarken.

Lista, av mange kalt Listalandet, er en halvøy i Farsund kommune i Vest-Agder. I tillegg til å ha noen mindre tettsteder, som huser fastboende, er Lista et yndet ferieområdet og det er ikke rent få som har satt opp en hytte der nede. Hytten til Tove Johs-Castell er ikke av de største - den har bare utedo - og atmosfæren blir således meget trivelig inne i hytten. Det befinner seg en hel del litteratur i hyllene på hytten, blant annet en del lyrikk. Tove skriver selv og hun leser meget lyrikk. Jeg har selv hatt gleden av å bla i diktsamlinger av både Gunvor Hofmo, Inger Hagerup og Magli Elster på Lista. Under følger to dikt av fru Magli Elster (1912-1993):

"Inne i mitt øye

Inne i mitt øye
er en katedral
der inne under det høye hvelvet
er et lukket alterrom
Inne i det rommet
er du
For mitt øye har sett
deg "

"HEGGEN

Jeg drømte en natt at heggen
blomstret for annen gang
min hånd hadde sovnet hos deg
og var dryssende full av små hvite blomster
plukket i søvne.Jeg våknet og heggen sto naken
i høstens bleke morgen
du var gått og min hånd var knyttet
fast om drømte blomsterklaser.Jeg tør ikke åpne hånden
den som har sovet hos deg
vil ikke vite om små hvite blad
ligger knust etter nattens drøm.Den frosne heggen står ute
med sine svarte grener
men besk søt lukt av vår i den kalde høst
slår imot meg at ennå en natt
vil det blomstre i min hånd"

Tove ble sittende et par timers tid i villaen, men ville ikke ha middag av meg, selv om jeg hadde lyst til å lage noe godt til oss. Da hun hadde gått hjem ble det til at jeg ikke laget meg noe middag i dag, men jeg stekte meg to egg, som jeg inntok på et grovrbrød med salt og pepper på og et glass melk ved siden av. Ellers har det blitt litt lesing i dag også, men ikke veldig mye. Man må jo også ta seg tid til nettavisene, Facebook og alt det andre spennende som skjer på internett!

Man har nettopp bivånet den første delfinalen av Eurovision Song Contest 2015 og kan ikke akkurat si at det var så mange gode sanger blant de 17 som var med i dag. Verken Nederland, Finland eller Danmark karet seg videre til lørdagens grande finale i Wien, dessverre. Trøsten får være at med såpass moderat til lavt nivå på årets deltagere øker sjansene for at Norge skal klare seg, men vi skal først til pers på torsdag. Jeg håper Tove har orden på fjernsynet sitt i hytten. Det glemte jeg sannelig å forhøre meg om. For en gangs skyld har flere av de forhåndskvalifiserte landene bidrag som er verdt å høre på. Også skal Australia være med i år med en ganske søt sang. Det blir festlig å se hvorledes det hele ender på lørdag.

Toril

Ingen kommentarer:

Site Meter