lørdag 6. juni 2015

Kort innlegg i dag.

God lørdag!

I dag blir det bare et kort innlegg fordi Sissel og jeg skal på lysttur til Rennesøy kommune i dag, blant annet for å se på Utstein kloster. Været er for en gangs skyld bra her i Stavanger og gradestokken viser 14 grader i skyggen. I solen er det ennu varmere. I går eftermiddag var det hele 17 grader i skyggen og meget herlig å leve!

Man registrerer forøvrig at det er en aldri så liten krise i kommuneøkonomien i Stavanger grunnet sviktende skatteinntekter, som igjen skyldes de mange hundre eller mange tusen siddisene som ikke lenger har unormalt høye oljeinntekter. Slike oljeinntekter gir jo meget skattekroner til kommunekassen, men når oljebransjen opplever nedgangstider skranter også økonomien i kommunen. Det er visst tale om at Stavanger kommune har fått nærmere 100 millioner mindre skatteinntekter i år enn hva man hadde forventet. Som en følge av elendigheten skal det nu kuttes 70 stillinger i skoleverket og det vil merkes i en by som er full av elever med minoritetsbagrunn og elever med diverse lærevansker. Det kreves ekstra lærerressurser for at alle elevene skal henge med på lasset, så nu er faren stor for at noen vil miste det ekstra tilbudet som kunne utgjort en forskjell.

Helse- og omsorgsvesenet vil også merke kuttene, men det er i skolene og i barnehagene at sparekniven vil ramme hardest. I tillegg skal kommunen kutte ned på drift og vedlikehold av sine mange bygg, men det vil neppe merkes like godt hos menigmann i gaten. Kommunen opplever nu medaljens bakside efter et tiår hvor de har bygget ishaller, idrettsbygg og kulturhus til den store gullmedalje! Det koster å drifte og vedlikeholde slike anlegg. Høyre-styrte Stavanger har dessverre levd over evne, slik Høyre-folk gjerne gjør. Trist, meget trist! Trøsten får være at man ikke har planer om å si opp fast ansatte, men vikarer kan stå i fare for å få mindre å henge fingrene sine i, det er sikkert og visst. Man antar at innsparingene skal foregår ved at man ikke ansetter nye folk efterhvert som avdankede lærere og andre forlater sine poster for å tre inn i pensjonistenes rekker. Allerede i sommer vil flere lærere og andre kommunalt ansatte i livets høst takke for seg. Således går det neppe mer enn ut året eller i alle fall ut neste år før kommunen er i rute igjen, i alle fall hvis de klarer å omplassere folk innad i kommunen slik planene er.

Sissel er en tur innom mor nu i skrivende stund, men jeg hadde mine blogg-forpliktelser, sa jeg, så jeg kunne ikke være med akkurat i dag. Mor er trolig inne i sine siste uker av sitt liv, men det kan trekke ut, så det går ikke an å slutte og leve. I går aften inntok naboen, Sissel og jeg en del brennevin og annet godt, men vi avsluttet ved midnatt fordi Sissel og jeg allerede hadde planlagt en tur til Rennesøy og Mosterøy i dag. Vi skal låne naboens saab, men han vil ikke være med. Han vil bruke dagen til å lade opp i forkant av aftenens drikkegilde hos kameraten Einar, hvor de sikkert blir ganske mange. Fra Sverige har det kommet gode nyheter om at Bente er noe bedre enn tidligere i uken, dog er hun fremdeles sengeliggende for det meste. Det var Anne-Grethe som kunne informere om dette i dag.

Toril

Ingen kommentarer:

Site Meter