fredag 5. juni 2015

Pris til Gretelill og Sally, storrengjøring, Patrioten Bistro, moster, Hege Storhaug, SV, besøk hos mor, tur til byen m.m...

Godtfolk!

Til høyre sees (fra venstre) Stavanger-ordfører Christine Sagen Helgø (H), Gretelill Tangen og Sally Nilsson.

Anledningen for bildet er at skuespillerinnene Gretelill og Sally, som begge er 65 år gamle, tidligere denne uken fikk Stavangers kulturpris for 2015. Man gratulerer!

I går hadde Sissel og jeg storrengjøring av villaen. I løpet av en økt på hele 6 timer støvsugde og vasket vi alle gulvflatene i hele villaen, inkludert under sofaer og senger. Vi tørket støv, banket tepper, vasket klær og vasket vinduskarmer. Til og med klosetten ble grundig vasket. Midtveis tok vi oss en god pause, hvor vi slappet av og inntok påsmurte lefser med smør og brunost på og kulturmelk til. Der gjorde godt når vi endelig kunne si oss ferdige, men underveis så jeg mørkt på prosjektet opptil flere ganger. Det er ingen enkel og smertefri sak å skulle vaske hus når man sliter med en giktbrudden skrott! Sissel har heldigvis ingen slike plager og vasket som en ungdom på 30 år! Jeg måtte avbryte tidlig i storrengjøringen for å kjøre ned til sentrum for å kjøpe nye støvsugerposer. Snakk om god planlegging!

Da vi var ferdige dusjet og stelte vi oss før vi reiste til Patrioten Bistro i Hillevåg for å innta en nydelig middag sammen. Vi kjøpte oss kjøttkaker og poteter med tilbehør. Etterpå kjøpte vi oss kaffe og hvert vårt kakestykke. Skuespillerinnen Sally Nilsson (65) fra teateret her i byen var også i Hillevåg i samme ærend som oss. Hun satt og spiste sammen med to (for meg) ukjente quinder. Jeg tror forresten Sally hadde en tante i Hillevåg en gang i tiden. Jeg har ennu til gode at jeg ikke er fornøyd med maten de serverer på Patrioten Bistro. Prisen er det heller ikke noe å si på. Bank i bordet!

I går aften telefonerte jeg mors eneste gjenlevende søster i hovedstaden for å informere henne om mors helsetilstand. Jeg vet at Bente ga henne noe informasjon før hun selv ble syk, men det var en stund siden. Min gamle moster fyller 85 i sommer og sliter med vonde knær og vond rygg, så det ligger nok til slekten å få reumatiske plager. Forøvrig tilbrakte Sissel og jeg en rolig og fredelig aften i sofaen i går.

Man har forøvrig fulgt med i diverse politiske debatter i avisene, denne uken. Blant annet er Hege Storhaug fra organisasjonen Human Right Service i hardt vær efter at hun nok en gang har våget å stille spørsmålstegn ved hvorvidt det norske samfunnet er for naive i forhold til kvinneundertrykking, islamisme, tvangsekteskap, kjønnslemlestelse m.m. i islam. Det er alltid stor fare for å bli kalt rasist her til lands hvis man problematiserer de negative sidene ved islam, men hvem ønsker vel islamisme fremfor menneskerettigheter?

Hege Storhaug kaller en spade for en spade og har ved mange anledninger angrepet islamisme, tvangsekteskap og kjønnslemlestelse - og det med rette! Hun har også ytret seg i spørsmål som omhandler integrerings- og innvandringspolitikk. Det er mange nok naive, enfoldige og pasifistiske mennesker her til lands, som enten ikke våger å kritisere problemer som finnes eller som ikke ønsker å sette ting på dagsorden p.g.a. politisk ståsted. Der sosialister og svake semi-liberalere hyller innvandring og mangfold våger Hege Storhaug å problematisere en del ting som går hånd-i-hånd med islam. Hun er god venninne med Siv Jensen, som hun mener er en langt større feminist enn f.eks. Marie Simonsen.

Hege Storhaug fortjener vår alles takk for at hun våger å konfrontere islam der islam svikter de svake. Hun taler saken til homofile muslimer, jenter som kjønnslemlestes, jenter (og gutter) som tvangsgiftes og mot æresdrap, for å nevne noe. Listen er ennå lengre. Takk for at du er en modig debattant og meningsytrer, Hege Storhaug!

SV er også i hardt vær igjen. Nok en meningsmåling antyder at partiet kan falle helt utenfor Stortinget ved neste valg, men trøsten får være at neste valg til Stortinget ikke er før høsten 2017 og innen den tid kan meget ha skjedd. Audun Lysbakken og hans uregjerlige undersåtter messer i vei om klima, innvandring og kollektivtransport, men partiet har dessverre lite å by på når det kommer til den politikken som engasjerer folk flest. Jeg tror årsaken til SVs tilbakegang er todelt. For det første er folk flest uinteressert i å høre om det evinnelige kjaset og maset om klimakrise og miljø. For det andre fremstår nok Miljøpartiet De Grønne som et klarere alternativ for de som faktisk bryr seg mer om grønne verdier enn om andre viktige politiske saker. Selv er jeg mer interessert i skattepolitikk, arbeidslivspolitikk, skolepolitikk og utenrikspolitikk, så for mitt vedkommende kan SV, MDG og andre fjollete partier messe i vei så mye de vil, bare jeg slipper å høre på.

Man besøkte ikke mor i går, men i dag satt Sissel og jeg hos henne i over 2 timer. Vi ankom omkring klokken 11.00. Mor sov deler av besøket vårt, men var en del våken midtveis; hun ville blant annet ha saft, men vi fikk dessverre ikke i henne mat. Det kommer til å bli noen interessante dager, tror jeg. Jeg håper Sissel kan bli værende her til det hele er over. Sissel gikk av med AFP i anledning 62-års dagen i mars, efter en årrekke som tannlegeassistent. De senere årene hadde hun bare en 50% stilling, men hun ønsket seg heller aldri større stilling. Pensjonen er ikke svært stor, men Kjell innkasserer en temmelig brukpar uførepensjon, så de klarer seg godt. Sissel er også den mest sprelske av mine tre søstre. Bente har alltid vær boklærd og kulturell, mens Anne-Grethe har vært bondekone og aktiv Syvenedagsadventist. Sissel er den jeg har kunnet by på hjemmebrent og aldri har hun takket nei! Sissel har også vært med meg på skeive sammenkomster mer enn en gang, blant annet var hun med på Sting og på gamle HoT Open Mind. Hun kjenner både naboen, Turid, Hildegunn og Jarlfrid.

Jeg hadde time hos fastlegen min klokken 14.00 i dag, så vi kjørte ut dit - han holder til på Hinna - efter at vi hadde vært hos mor. Da det var vel overstått og nye resepter var fornyet reiste vi en tur til Stavanger sentrum og parkerte nede ved kaien, ikke så langt fra De Røde Sjøhus. Det var meget politi i gatene, men det har ikke lyktes meg å finne ut om det foregikk noe spesielt nede i sentrum i eftermiddag. Vi gikk og kikket litt i diverse butikker, først i Kirkegaten, som jo var den første gaten vi kom til, og senere i flere andre gater før vi ende opp i Søregaten. Sissel kjøpte seg noen nye klesplagg, men jeg fant ikke noe spesielt interessant og kjøpte ingenting. Etterpå gikk vi på biblioteket og der påtraff jeg Nina. Hun fortalte at hun var på biblioteket for å slå i hjel noget tid før hun skulle på kino med en ny flamme hun har møtt. Jeg spurte ikke hvem eller noe mer rundt stevnemøtet. I stedet talte vi noget om hva vi begge har bedrevet med siden sist og avtalte løst at vi burde treffes til kalas snart. Forøvrig lånte jeg meg to bøker på biblioteket, en biografi om Astrid Lindgren og en biografi om Einar Førde.

Både Sissel og jeg talte med Bente på telefonen i eftermiddag. Det gjorde godt å høre at hun er ved godt mot. Jeg har invitert naboen på middag kl. 18.30 i dag, bestående av kokt torsk på lefse med salt og pepper på! Kanskje det blir en dram attpå maten?

Toril

Ingen kommentarer:

Site Meter