torsdag 31. desember 2015

Full storm, man leser, Anne-Cath Vestly, samnorsk-idiotien, stille og rolig onsdag innendørs, kalkun-middag med gjester i aften, fyrverkeri, sladder m.m... .. .

Ærede lesere!

I går blåste det opp til full storm her oppe på beste Eiganes! Hele Stavanger-området og forsåvidt hele den vestlandske kyststripen samt diverse fjellområder var preget av full storm med sterk storm i de verste kastene. I Godalen blåste flere garasjer langt av gårde og laget kaos i gatebildet. På Midjord blåste en halvferdig veranda ned fra et rekkehus, mens man opplevde at flere presenninger og sekker med isolasjon blåste på fjorden ved Siriskjær, der hvor man visstnok driver og bygger nye blokker for tiden. Min avdøde mor hadde altså rett! Hun talte alltid negativt om Østre bydel i Stavanger og satte aldri sine bein der "blant den simple arbeiderklassen og sjømennene med sin drukkenskap". Her oppe på beste Eiganes har både villaer med dertilhørende altaner og hager taklet vinden vel!

Det er fint å kunne være inne med god litteratur på fanget og varme i ovnen når det er uvær og blåst utendørs. I går gikk jeg i gang med Linn Ullmanns nyeste roman og efter nesten 70 siders lesning må jeg si meg svært så fornøyd med det hun har skrevet, så langt. Jeg har lest en roman fra hennes hånd en gang før også og selv om jeg i skrivende stund ikke klarer å erindre hva den het husker jeg at jeg likte skrivestilen hennes svært så godt.

Jeg var også meget på internett i går. Jeg tror jeg ble sittende til sammen i 3-4 timer, i alle fall hvis man tar hele dagen under ett. Jeg bivånet blant annet et intervju med Anne-Cath Vestly (fra 1997) fra start til slutt på youtube. Det intervjuet var spesielt interessant fordi det aldri har vært sendt på fjernsynet. Anne-Cath taler her om sitt liv som forfatterinde og barnetime-oppleserinde i NRK. Vi får høre om hennes vennskap med Prøysen og Egner, men hun nevner også andre mindre kjente personer, som Else Wildhagen og Åsa Gruda Skard, som begge var noget involvert i barnetimen på 1950-tallet. Sistnevnte var visstnok leid inn som såkalt "fagpsykolog" og hun skal ved minst en anledning ha irettesatt Anne-Cath Vestly fordi hun mente at hun "ikke burde blande drøm og virkelighet" i bøkene sine. Hun mente tydeligvis at man kunne skrive barnebøker og drive med opplesing for barn uten å tillate seg noget bruk av fantasi. For en uforstandig og toskete quinde! Anne-Cath taler også om språkstriden som herjet blant annet på 1950-tallet, hvor hun selv tok et klart standpunkt mot samnorsken som hun mente var en lapskausrøre av de ytterst sjelde. Den lærde quinde kunne ikke vært mer enig!

Selv har jeg aldri hatt sansen for dette samnorsk-prosjektet som, tro det eller ei, enkelte krefter fremdeles forsøker å tale varmt om. Samnorsk-tanken gikk ut på at man skulle smelte sammen nynorsk og bokmål til "ett språk på norsk folkemåls grunn". Heldigvis protesterte riksmåls- og bokmålsfolket meget og mer en meget og en eller annen gang i min ungdom gikk man bort fra hele tanken, dog med unntak av enkelte fremdeles desperat kjempende fjols. Selv er jeg forresten ihuga riksmålsquinde og mener at vi burde likestille konservativt riksmål på linje med bokmål og nynorsk. Selv skriver jeg riksmål og det er nettopp derfor så mange finner mine skriverier lette å lese.

Jeg hadde ikke besøk i går, verken av naboen eller av min sønn! Jeg avbestilte jo besøket min sønn hadde avtalt med meg, men jeg tror jeg gjorde en fornuftig vurdering der og da, selv om formen i går var såpass bra at jeg nok hadde klart å holde meg oppe. Min datter i hovedstaden har vel allerede gjettet seg til at jeg lå syk p.g.a. "alkohol-overdose", antar jeg, og kjenner jeg den trollquinden rett så taler hun ikke om stort annet til min sønn nu. Hun har det med å skulle informere alle nære og fjerne slektninger om hvor ille jeg er som mor og menneske. Hun har til og med anmodet meg om å legge meg inn til avrusning ved opptil flere anledninger. Slik tull! Jeg drikker jo bare for hygge! Forøvrig spiste jeg bare stekt sild med poteter til som middagsmat i går. Efter all kjøttmaten og alkoholen i julen kjente jeg at det gjorde godt for skrott og sinn med noget fisk og lett middagsmat i går. Dessuten inntok jeg bare vann til!

I dag har jeg bedt på meg naboen og Turid på kalkun-middag med deilig tilbehør til klokken 18.00. Kalkunen ble satt inn i ovnen til steking klokken 14.30, men jeg tror den trenger såpass lang tid i.o.m. at den er litt av en sværing. Jeg skal snart hakke opp salat (kinakål, paprika, tomater, nøtter, agurk og isbergsalat) og gjøre klart noget saus. Hjemmelaget potetsalat med rikelig innhold av majones og poteter skal også serveres til kalkunen. Jeg har kjøpt inn solo og julebrus og tenkte at vi kan drikke det til maten. Riskrem orket jeg ikke å lage en gang til nu i julen så det blir "bare" kaffe og kaker til dessert, men vi har også tenkt å smake noget på det sterke utover aftenen, så jeg tror nok at vi skal bli både mette og vel forlikte utover aftenen og natten. Heldigvis har Turid og jeg blitt skjønt enige om at vi ikke skal blande oss borti planene til Hildegunn og Jarlfrid i natt. I stedet skal vi holde oss inne i villaen. Nu da HoT Open Mind er ute av drift p.g.a. meget klabb og babb har vi heller ikke den fristelsen å kjempe tappert mot, så sjansen for at vi går utenfor porten i aften er ikke spesielt store, med unntak av ved midnatt og da kun p.g.a. fyrverkeri.

Jeg må forresten nevne at min skallede nabo og undertegnede var innom Europris nu i dag, hvor vi gikk til innkjøp av en pakke med fyrverkeri til omkring 600 kroner. Det er naturligvis bortkastede penger, dog lever man bare en gang og kanskje har man ikke lenge igjen heller. Det er forbudt å tenne på fyrverkeri i Torfæusgaten fordi vi ligger innenfor forbudsringen, men det har vi ikke tenk å bry oss om. Vi skal ikke tenne på verken villa eller gravlund og kan skryte på oss 40-50-års erfaring med fyrverkeri - og det uten en eneste skade! Jeg foreslo at vi burde gjemme oss litt bort inne på gravlunden, for der er vi et stykke unna trevillaene, dessuten pleier ikke de som bor under torven å klage på bråk og lystglimt i luften heller.

Da jeg talte med Turid i går aften - for å enes om dagen i dag o.s.v. - kom det meg for øret at de røffe skinnjakke-lesbene på Haugtussa nok en gang er et par, selv om den røffeste av de to erklærte meget bastant at nu var det over og ut, og det kan neppe være mer enn 6 uker siden. Min gode venn, unge herr Simon, informerte meg forresten på Facebook en gang at han kjente seg svært så godt igjen i mine beskrivelser av Haugtussas røffeste par. Som barn og tenåring skal han ved flere anledninger ha påtruffet begge to under noen av sine mange besøk hos bestemoren på Haugtussa. Turids unge venninne Cecilie fra Sandnes har også skutt gullfuglen i julemåneden. Jeg har forresten observert det på Facebook selv også, men hadde glemt det ut igjen frem til Turid brakte det på banen på telefonen i går. Hun er visst sammen med en mørkhåret, sort-bekledd og likblek goth- eller emo-ungjente. Det er utrolig mange ungjenter som finner kjærligheten nu for tiden. For bare 15 år siden var det meget vanskeligere dette med kjærester og evig lykke for unge lesbiske jenter, og for 50 år siden så var alle i skjul, med unntak av fru Friele-Lowsow.

Naboens kamerat Einar feirer nyttårsaften i sydligere strøk sammen med sin unge og pene samboer. Naboens kamerat Frits skal efter sigende delta på en sammenkomst hos gloryhull-herren i Gamle Stavanger, og der skal også Hansemann og Jan Anton holde til i aften og natt. Naboen kunne invitert seg selv med dit, har han sagt, men foretrekker en roligere aften nu i dag.

Et godt nyttår bedes!

Toril

Ingen kommentarer:

Site Meter