søndag 20. desember 2015

Rolig hjemmejul med naboen som eneste sikre gjest, kalas?, vi skal sage oss juletre, Kvadrat, i teateret, konsert med Kringkastingsorkesteret, fylle-telefonering, sladder om nye par og brudd, bakst og "julestress", naboen tilbake m.m...

Lesere fra fjern og nær!

Nu nærmer det seg stygt jul og da blir det ekstra travelt for en bloggforfatterinde, som i tillegg til alle juleforberedelsene også må vie en 5-10 timer hver eneste uke til sitt publikum! Heldigvis har jeg lagt listen lavt i år og akter ikke å heise flagget til topps fra ende til annen, slik som enkelte tidligere år. Jeg har takket svært så ydmykt nei til en invitasjon fra min søster Bente i hovedstaden. Hun mente at det ville gjøre meg godt å komme til henne i julen i år, men jeg kjenner på min giktbrudne skrott og mine ustabile nerver at det nok vil bli for meget kjas og mas for meg, selv om hun bare skal ha besøk av noen ytterst få andre julegjester. Jeg håper hun forstår hvorledes jeg føler det. Jeg er mer enn takknemmelig for at hun inviterer, samtidig håper jeg hun forstår hvorledes det er å være gammel og mett av dage, slik jeg er. Da orker man minst mulig bjelleklang ved juletider, og drømmer om stillhet og julefred mer enn noget annet. Skal sant sies så har jeg allerede lagt planer for julen, i alle fall for julaften og de røde dagene. De skal tilbringes her i villaen i selskap med min skallede nabo.

Jeg har nemlig lovet å by naboen på middag alle disse tre dagene. Hvis helsen holder har jeg også tenkt å holde et aldri så lite drikkegilde en eller annen gang i løpet av de røde dagene eller senere i romjulen, men det er for tidlig å sette en dato for det ennu. Det som dog er bestemt er middagsmenyen for julaften samt 1. og 2. dag jul. Julaften vil det bli servert ribbe og hjemmelagede medisterkaker med mandelpoteter, hjemmelaget brun saus, erter og surkål. 1. juledag vil det bli servert rester efter julaftenmiddagen, altså stort sett det samme. 2. juledag blir det kokt torsk med salt og pepper på hjemmelaget lefse. Jeg har vel ikke berettet om det ennu, men i november stekte jeg betydelige mengder med potetlefse på takken nede i kjelleren og resultatet ble temmelig bra, om jeg så ydmykt kan få si det slik. Jeg holdt på helt alene og ble sengeliggende hele dagen derpå, men det var verdt det. Den som har bakt og stekt lefser selv vet at det ikke er det samme som å røre sammen pannekakerøre. Bank i bordet! Det blir sikkert godt med fiskemiddag efter to dagers ribbe-inntak. Måtte helsen stå både naboen og undertegnede bi!

Fredag aften satte jeg frem resten av julepynten, med unntak av det som skal henges på treet. Jeg fikk hengt opp adventstjernen i vinduet på kjøkkenet og har lagt på juleduker på alle tre bordene samt på kjøkkenbenken. Jeg hentet frem noget julepynt i anledning første søndag i advent i det november var på hell, men det er først nu at alt er på stell. Planen er ellers at naboen og jeg skal opp til Ullandhaug natt til tirsdag for å få oss tak i juletrær. Det er tradisjon at vi stjeler oss juletrær fra Ullandhaugskogen eller Sørmarken. Dette har vi gjort helt siden en eller annen gang på 1990-tallet og aldri har noen klart å ta oss i akten. Vi har blitt ganske drevne i dette, om jeg tør skryte såpass. Naboen er jo en slu ringrev av de ytterst sjeldne og jeg er lærd som få, dessuten er det nesten aldri en eneste sjel ute i skogen ved Ullandhaug tidlig på natten. Det eneste vi har med oss, foruten gode sko og klær, er en skarp sag, tilhenger og tau. Naboen pleier å ta seg en tur opp dit mens det ennu er lys dagen i forveien eller tidligere samme dag for å rekognisere området, og da ser han seg som regel ut hvor vi i ro og mak kan bedrive med taskenspill efter mørkets frembrudd.

I går var jeg på Kvadrat og handlet litt klær og forskjellig annet småtteri til meg selv. Jeg lånte naboens bil. Han har jo vært i hovedstaden, denne helgen, og som kjent danser musene på bordet når katten er borte. Så da tok jeg bilen hans til Sandnes-siden av Forus. Jeg kjøpte meg nytt skjerf, nye sko (til bruk for første gang på julaften, er planen), nye truser, nye sokker, en ny bluse samt en ny tannkost. Jeg var så uheldig at jeg mistet tannkosten ned i klosettskålen da jeg skulle pusse tennene mine fredag aften, og selv om man kan få ren igjen en tannkost på tross av at den har vært der jeg gjør fra meg er det dog heslig å tenke på hvor den har vært, så da ble det ny i alle fall. De sto og delte ut pepperkarer i gangen. Jeg forsynte meg med 4 pepperkaker. Etterpå kjøpte jeg meg en kaffekopp. Man har jo utvidet kjøpesenteret betraktelig siden sist jeg var der. Jeg observerte noget byggeaktivitet der da jeg var der i oktober og nu er man visst snart ferdig. Det blir flott og stort!

Så var det altså teater-tur sammen med Ingeborg i går aften. Vi møttes i villaen ved 17-tiden og gikk ned til teateret. Det tar bare 20 minutter å spasere herfra og ned til Rogaland teater, som for øvrig ble oppført på 1880-tallet, dog meget modernisert og utvidet siden den gang. Jeg observerte flere kjente Stavanger-skikkelser blant publikum i det vi gikk inn i teatersalen, blant annet Greta Bryne, Leif Johan Sevland og Magnhild Meltveit Kleppa. Jeg tror også pensjonert overlege i psykiatri Marit Løvås var å se samt muligens naboens kamerat Einar. Selve teaterstykket var en kjekk opplevelse, dog noget pompøst og moderne i sin stil. Det bygget åpenbart på den gamle britiske historien fra "A Christmas Carol" og var spekket med mer eller mindre god humor. Rogaland teater har det med å skulle gjøre nymotens og tidvis absurde versjoner av gamle stykker. "A Christmas for Carol", som stykke heter, handler om en gnien mann som ikke vil bruke penger i julen. Stykket er ellers spekket med dans og sang og tant og fjas. Terningkast 3. Eller kanskje 4. Der omkring.

Etterpå prøvde jeg å få med meg Ingeborg tilbake til villaen for noget hygge med servering av kaffe og bakst, men dessverre måtte hun hjem fordi hun skulle utover til Jæren i formiddag for å være med på et eller annet arrangement ved Hå gamle prestegård. Men hun ble med opp til villaen, hvor hun hadde parkert, og vi ble stående å konversere en god halvtime før vi takket hverandre for selskapet. Jeg ble sittende alene i villaen og nippe til eggelikør foran fjernsynsapparatet resten av aftenen og gikk til sengs en halvtimes tid før midnatt. Før jeg la meg tittet jeg blant annet på en julekonsert med Kringkastingsorkesteret. Det var en fin konsert. "Tore på sporet" var godt i gang da jeg kom hjem, så jeg valgte heller å utsette den opplevelsen til en senere anledning. Det er jo så dumt å se bare halve episoden!

Midt på natten - sånn omtrent ved 01.30-tiden - ble jeg vekket av at Hildegunn fylleringte fra en eller annen sammenkomst et eller annet sted i byen. (Jeg husker ikke hvor hun sa hun var.) Hun og "gjengen", som hun uttalte det, satt og ventet på en drosje som aldri kom og så ville hun at jeg skulle komme å kjøre de ned til sentrum. Jeg skulle få 200 kroner for "oppdraget". Irriterende quindemenneske! Jeg blir alltid sur og noget irritert av å bli vekket opp midt på natten av quindemennesker på fylla, selv om de er aldri så gode venninner. Det er så alt for uforstandig å telefonere sovende quinder i 60-års aldren midt på natten rett før jul! Jeg mener også at jeg hørte stemmen til Jarlfrid i bakgrunnen, så de var sikkert gode i gassen og vel så det begge to. De kunne heller ringt til Hugo og bedt han om å hente de til seg...

Søndag formiddag talte jeg med Turid på telefonen. Jeg humret godt da jeg refererte fra nattens korte og konsise samtale med frøken Hildegunn. Det var derfor jeg telefonerte, for å berette om nattens ugler. Dog endte vi opp med å tale vel så meget om lesbiske og homofile kjæreste-forhold her i byen. Det har nemlig kommet Turid for øret at opptil flere nye par har funnet hverandre nu de seneste ukene. Blant annet gjelder dette Heidi, som skal ha blitt sammen med en ungjente fra Hinna-området ved navn Ingrid. En viril drikkegutt ved navn Stian, som man husker fra HoT Open Mind, skal ha blitt sammen med en noget eldre og "sliten" kar fra Haugesund-kanten ved navn Tommy. For 4-5 år siden var undertegnede med på å støtte han ut fra gamle HoT Open Mind, en gang han hadde fått rødt kort av innehaveren p.g.a. full og bråk. Unge herr Steffen, som man har hatt æren av å ha som kalas-gjest i villaen ved flere anledninger, har også blitt sammen med en gutt, visstnok en fra Stavanger-området, dog husker ingen av oss navnet på han, men Turid påstår at vi skal ha en viss kjennskap til nevnte unge herremann. Elisabeth fra Storhaug har også blitt sammen med et quindemenneske siden sist man omtalte henne. Hun heter Kari og skal være fra Ullandhaug-området, mener Turid å vite.

Noen har også gått fra hverandre siden sist. Jan Anton, som i lengre tid har rotet mer eller mindre fast med en ung student fra Romania, er nok en gang alene igjen og må ty til Bjergstedparken, slik han (i følge naboen) gjorde før han ble kjent med unggutten. Arne Morten fra LLH skal også være singel igjen, det er det naboen som mener å vite og jeg nevnte det til Turid, som ikke kunne verken bekrefte eller avkrefte ryktene. Naboen har de seneste ukene observert at thaigutten, som har vært i forhold med LLH-herren i opptil flere år, har blitt stadig mer aktiv og jaktende på gaysiren den seneste tiden. Har legger ut både nakenbilder av seg og søker efter "snille menn". Akk og ve, slik en elendighet! Det skal også være slutt mellom de røffe lesbene på Haugtussa, skjønt det har skjedd før, dog uten at det ble et endelig brudd, den gangen. Silje og Anne Mona er også en saga blott, i alle fall har Nina påstått det når Turid har snakket med henne i høst. Både Oddbjørn og Anders skal også ha fått seg kjæreste i høst, men begge to har rotet det til for seg og er nok en gang enslige. Det skulle være det meste, inntil videre.

I dag har jeg virkelig stått på til den store gullmedalje for å bli ferdig til jul. Jeg har bakt både sandkaker og sirupsnipper og jeg har vasket og ryddet store deler av huset, i alle fall gulvene, benker, bord og inne på badet. I tillegg har jeg skrevet og lagt i rød postkasse 11 julekort. (Noen av de var skrevet ferdige tidligere i uken.) Om de rekker frem til jul får vise seg. Jeg hadde tenkt å få de av gårde i går, men glemte det helt ut. Jeg er glad og takknemmelig for at jeg har blitt tilgodesett med slik energi og slagkraft i dag, ellers hadde jeg ikke klart alle postene på dagens program. Det er bare en halvannen times tid siden jeg kom hjem efter å ha hentet min skallede nabo og Frits på Sola flyplass og før det gikk det i et slitende renn her.

Naboen berettet forøvrig at han og Frits har kost seg svært så meget i hovedstaden. De var ute på livet på nattklubben London pub både fredag aften og lørdag aften, sistnevnte natt like til stengetid, humret naboen. (Til tross for navnet så er, som nevnt, London pub en nattklubb. Undertegnede har selv vært der for noen år siden.) Det hadde blitt en tur på Hercules sauna også og der hadde visst Frits låst seg inne på et privat rom med en yngre herremann fra Latin Amerika, noe naboen humret godt over da han fortalte det. Frits valgte å ikke kommentere verken det ene eller andre, men smilte lurt bak barten da naboen mer enn velvillig refererte fra meget og mangt. Han ville ikke gå i detaljer om sine egne bedrifter på saunen, men skrøt av at han hadde vært og tatt bilder av slottet og Stortinget lørdag eftermiddag, selv om han var fyllesyk og redusert efter nattens fyll og fanteri. Jeg spurte om han så noen av de nye statsrådene ved Stortinget, men det hadde han altså ikke gjort.

En ting som er noget ergerlig er at jeg knuste en av de fineste juletrekulene i dag. Jeg hentet frem pappesken med juletrekulene i dag og det var i den forbindelse at en av kulene trillet ned på gulvet og knuste. Det var rett og slett for fullt oppi esken. Jeg har også testet om juletrelysene virker og det gjør de. Hurra! Forøvrig har man inntatt alt for meget semulepudding med rød saus i dag. Det ble middagen i dag!

I all hast fra Toril.

Ingen kommentarer:

Site Meter