mandag 14. desember 2015

Rotte-elendighet, mer rotte-elendighet, avslapping til gamle Stavanger-slagere, Ikea, nye lamper, middag...

Ærede lesere!

At det er for mange elendige rotter i Stavanger by kan bloggens O' store forfatterinde herved skrive under på. I går formiddag ble jeg oppmerksom på en meget uggen og ekkel luft inne på vaskerommet i villaen. Det luktet nærmest råttent, dog uten at jeg helt klarte å sette fingeren på om det dreide seg om lukten av mugg, surt vann eller det som verre er. Jeg lette overalt, rensket vaskemaskinen, hentet frem klorin og vann og skrubbet både vegger og gulv, støvsugde her og der. Samme hvor meget energi jeg la ned i arbeidet med å få bort lukten forble det like ille. Efter en stund åpnet jeg opp både en luke i vaskemaskinen og en luke i tørketrommelen for å se om det sto råttent vann et sted, men nei.

Så, ærende lesere, til slutt klarte jeg å lokalisere lukten til en ventil høyt oppe på veggen. Det skal jo vanligvis komme frisk luft inn gjennom en slik ventil, men ventilen min bød bare på lukten av død og fordervelse. Jeg hentet naboen. Skallet og garvet som han er gikk han raskt i gang med å skru den gamle metall-ventilen fra veggen mens han sto på en krakk. Jeg forsøkte samtidig å lyse mot ventilen med en gammel lommelykt og efter meget møye og stort besvær fikk han løsnet ventilen og da fikk vi øye på en gedigen død rotte som lå inne i luftekanalen. Svarte hannkatte og milde Moses! En død rotte i villaen! Det kan jeg ikke huske at har skjedd før. Rotten må ha ligget død i noen uker for lukten var virkelig ille. Jeg er glad naboen tok på seg jobben med å bære ut rotten, hvorpå han kastet den over gjerdet til gravlunden. Der blir den sikkert spist opp av en katt!

Nærmere undersøkelser, både ute og inne, viste at rotten høyst trolig har kommet seg inn gjennom et hull rett ved siden av ventilen, på et sted hvor grunnmuren har begynt å smuldre noget. Naboen observerte også at det gikk hull videre inn i muren til høyre for ventilen, dessuten fant han ytterligere et hull et sted på samme veggen i overgangen mellom husmuren og panelet. Han mener således det er svært sannsynlig at det er flere rotter og kanskje mus inne i muren på villaen eller muligens også inne i selve treveggen. Han tror rotten har dødd efter å ha fått i seg rottegift, for det har naboen lagt ut inne i vedskjulet sitt, bare en 8-10 meter unna ventilen min. Han hjalp meg med å få lagt ut noget rottegift rett ved siden av ventilen. Selv satte jeg ut en skvett med eddikvann i kjelleren for å ta bort noget av den stinkende lukten i rommet, som for øvrig hadde spredd seg til flere rom i kjelleren. Det er utrolig at en eneste død rotte kan forpeste en hel villa på beste Eiganes!

Jeg ble regelrett utslått av rotte-elendigheten i går, som vedvarte i tre timer. Selv om min skallede nabo hjalp meg måtte jeg legge med nedpå en times tid efter strabasene. Jeg ble rett og slett utslått, både fysisk og psykisk. Tanken på at veggene i villaen kan være fulle av rotter får det til å gå kaldt nedover ryggen på meg. I morgen den dag skal jeg gå til anskaffelse av musfeller, i håp om at både rotter og mus blir tatt. Ulempen med den rottegiften naboen bruker - og nu også har lagt ut her - er jo nettopp det at rottene kan finne på å legge seg ned for å dø hvor som helst, og da fortrinnsvis på steder hvor huset forpestes. Jammen krever det sin quinde å holde orden i en stor villa. Er det ikke det ene som er galt fatt, så er det noget annet!

Sånn, da skriver jeg ikke mer om rotter og huslig elendighet i dag. Basta!

Efter å ha kommet til hektene igjen satte jeg på en gammel cd, innkjøpt av mor mot slutten av 1990-tallet, med gamle Stavanger-slagere. På den cd-en synger Gretelill Tangen, faren Tor Inge Kristiansen, Aslaug Tønnesen og flere til gode og gamle Stavanger-sanger, blant annet "Komla med dått i", Sjynt å kjøra buss" og "Yvra Blåsenborg". Avdøde Aslaug Tønnesen var i sin tid en ruvende sangerinde og teaterskuespillerinde ved vårt kjære Rogaland teater. Jeg mener denne cd-den ble spilt inn i plateform en eller annen gang på 1970-tallet. I alle fall har både Aslaug og Tor Inge ligget under torven i over 20 år nu, så at det er årevis siden musikken ble sunget inn "kan ingen komme fra", som det heter i en Prøysen-vise. Jeg tok frem et broderi jeg holder på meg og fant skikkelig søndagsroen i sofakroken i villaen mens jeg tittet på NRKs sedvanlige søndagsunderholdning. Mer orker jeg ikke å berette fra gårsdagen.

I dag har naboen og jeg vært på Ikea, blant annet fordi jeg trengte både ny lampe til stuen og ny aviskorg. Ny lampe fikk jeg tak i, sågar intet mindre enn tre stykker, men aviskorg hadde de faktisk ikke. Jeg synes det er rart at store Ikea ikke skal ha en eneste aviskorg, men de om det. Jeg kjøpte meg to stålamper, en til stuen og en til kammerset, samt en ny taklampe til stuen. Den gamle taklampen var fra begynnelsen eller midten av 1990-tallet og begynte å bli både morken og mindre pen. Jeg kjøpte meg forresten et nytt gulvteppe også og kastet ut det gamle gulvteppet i gangen så fort jeg kom hjem, og fikk erstattet det med et nytt flott teppe til rett over 400 kroner. Vi var innom kafeen på Ikea og tok oss hver vår kopp med kaffe før vi reiste hjem. Naboen kjøpte seg ingenting til kaffekoppen, men jeg kjøpte meg et herlig stykke brownie.

Da vi kom hjem tok naboen seg av nesten alt arbeidet med å få ned den gamle lampen og opp den nye. Jeg må si som sant er at han er en sprek og nevenyttig 70-åring. Han klivde opp og ned fra stolen i stuen uten problemer og fikk ordnet med det elektriske og alt styret med ledningene o.s.v. I løpet av 40-50 minutter hadde han ordnet opp i hele sulamitten. Intet mindre enn fantastisk! Som takk for godt utført arbeid bød jeg han på en bedre middag klokken 16.00, bestående av stekt biff med mandelpoteter, rosenkål og hjemmelaget brun saus. Det smakte fortreffelig, om jeg så ydmykt kan få lov til å skryte litt.

I aften har jeg planer om å lage semulepudding og rød saus til i morgen. Også får jeg besøk av min tidligere kollega Ingeborg om en time eller to.

Toril

Ingen kommentarer:

Site Meter