lørdag 2. januar 2016

Gammelt konge-bilde, rapport fra nyttårskalaset i villaen, sladder, fyrverkeri på gravlunden, rolig fredag med lesing og kryssord, huskestue i Bakkegaten, Madla Amfi, giktbrudden, prins Henrik går av for aldersgrensen...

Godt nytt år anno 2016!

Jeg starter et nytt år med å vise et bilde fra slik den nederlandske kongefamilien så ut i det herrens år 1970. Siden den gang har naturlig nok flere aldrende medlemmer av kongefamilien vandret hen og mange nye har sett dagens lys! (For info. om hvem som er hvem på bildet, se fotnote nederst.)

Jeg får vel starte med å referere fra nyttårsfeiringen her i villaen, som for øvrig gikk vel for seg og uten verken sykehusinnleggelse eller ulykker av andre slag. Det var bare Turid og naboen som var invitert på middag i villaen. De noget mer frivole quindene i min ringe omgangskrets, frøkenene Hildegunn og Jarlfrid, skulle drikke seg fra sans og samling og jakte på ungjenter på en eller annen sentrumsnær sammenkomst. Og godt var det!

Både Turid og den skallede ankom i god tid før middagen var klar, omkring klokken 18.30. Jeg hadde opprinnelig sagt 18.00, men rakk rett og slett ikke å bli ferdig i tide. Jeg ble hyggelig overrasket da jeg skulle åpne ytterdøren for å slippe inn Turid. Hun ga meg en bærepose med chips, seigmenn, m-sjokolade, popcorn og et eksemplar av den minste flasken med "Hot n'Sweet", såkalt tyrisk pepper-sprit. Hvilken overraskelse! Jeg sørget for å gi henne en varm og viril klem der ute på trammen før jeg sporensteks hastet tilbake til kjøkkenet og middagsforberedelsene. Naboen hadde med konjakk (men bare til seg selv og takk for det. Jeg foretrekker blankt foran brunt!) Turid hadde med seg rom og cola til seg selv, til nytelse efter maten.

Nytelse ble det også, forresten. Begge mine gjester ble svært så fornøyde med kalkunen min, selv om jeg ikke hadde stappet noget inni den, slik enkelte mener man bør og skal. Dog serverte jeg herlig hjemmehakket salat (med kinakål, paprika, tomater, nøtter, agurk og isbergsalat oppi) og hjemmelaget potetsalat (laget av kokte poteter, majones, lettrømme, opphakket purreløk og rikelig med krydder) til. Jeg disket opp med solo og julebrus til middagsmaten, men satte også frem en kanne med vann, for helsens skyld. Vi satt ved middagsbordet i nesten halvannen time og mesket oss til vi nesten sprakk, men da fikk vi vett og flyttet oss fra spisebordet og bort i sofaen, dog hjalp Turid meg først med å rydde av bordet og skylle av oppvasken. Det var godt å få bort det verste på kjøkkenet før man gikk videre til kaffen og kakene samt alt det gode som Turid hadde tatt med til oss.

Praten gikk livlig og livligere jo senere det ble. Turid og naboen inntok temmelig meget av det sterke, men selv holdt jeg meg til 3-4 kopper kaffe og hjemmbrent og med bare en 20-30% hjemmebrent oppi koppen hver gang. Eggelikør og det sorte Turid hadde tatt med rørte jeg overhode ikke. Jeg tror rett og slett at jeg lærte meg en liten lekse da jeg nærmest ble helseløs efter jule-drikkingen. Naboen ble meget i slaget efter det 5. eller 6. glasset med konjakk og humret godt mens han refererte fra de seneste eskapadene til diverse lettlurte herrer fra byens skeive miljø. Han mente å vite at en herremann ved navn Lars Jonny skal ha havnet i uføret under en visitt til Bergen nu i desember. Han skal ha frekventert den høyst lugubre Rasmus Meyers Allé, et cruisingområde for virile herrer i livets høst, og der skal han ha blitt frastjålet lommeboken med nesten 1000 kroner og diverse annet viktig innhold. Naboen mente også å vite at det burde være en kjent sak for alle vestlandets homofile at det også vanker kjeltringer og yngre menn med alt annet enn hederlige hensikter i området.

Naboen humret også godt da han refererte fra de seneste påfunnene til gloryhull-herren i Gamle Stavanger. Nu skal han visstnok ha begynt med kringkasting av sugingen han bedriver av kjente og ukjente herrer i alle aldre. De som vil kan tydeligvis bivåne den svært så lite allmennyttige kringkastingen av taskenspilleriet som bedrives der borte i Gamle Stavanger på hvilken som helst computer. Naboen skal selv ha kikket på ved et par anledninger, men har ennu til gode å bli imponert over underholdningen i regi av den godt over 50 år gamle grabukken. Maken til oppførsel, sier nu engang jeg! Det er til tider så stor forskjell på hva en homofil herremann kan finne på kontra hva en gjengs lesbisk quinde bedriver med på fritiden at jeg av og til lurer på om vi overhode har noget til felles, til tross for LLHs mangeårige innsats for å forene oss under samme tak. Jeg nevnte også for mine to gjester at herr "Over there" fremdeles holder munn p.g.a. min for lengst glemte kritikk av leieboeren i Murgaten og da foreslo Turid at vi kanskje burde oppsøke han i plenum med sang, dans og drukkenskap utenfor hans ringe tram, hvor enn nu den måtte befinne seg for tiden...

Ved midnatt bevandret vi oss ut og fant oss et passe diskré sted for oppskyting av fyrverkeri på gravlunden. Det er sikkert noen som har en mening om oppskyting av fyrverkeri på en gravlund, men da må jeg så ydmykt få minne om at det er tryggere å fyre av den slags der enn her i gaten, hvor trevillaene står tett-i-tett. I løpet av en 10 minutters tid og før en eneste utenforstående sjel hadde rukket å komme til hadde vi fyrt av 6 bokser med bakkefyrverkeri til en verdi av 600 kroner. Den siste var størst og herjet på, smalt og lyste opp gravlunden i 30-40 sekunder. Ingen skal si at vi ikke ryddet opp efter oss, for da vi var ferdige la vi alle de 6 ferdig-sprengte boksene ned i to forskjellige bæreposer, som vi så bar bort og la oppi en container på gravlunden. Etterpå spaserte vi bort til villaen igjen mens vi humret og slarvet i vei om både det ene og det andre. 

Jeg skal ikke skryte på oss de helt store hendelsene utover natten, og så var vi da til gjengjeld ferdige og vel forlikte ved 02.00-tiden, men frem til da hygget vi oss med litt dramming, kaffe, kaker og enkel nattmat, bestående av rester fra aftenens festmiddag! Før vi avsluttet og gjestene tok farvel slo jeg på computeren slik at vi kunne kikke på diverse oppdateringer på Facebook, skrevet av venner og fiender fra fjern og nær. De villeste fest-bildene var ennu ikke å spore - de kom først påfølgende dag - men det var mange som ønsket godt nytt år, dessuten var det enkelte som også så vidt hadde begynt å poste bilder fra aftenens fyll og fjas. Vi kikket blant annet på bilder fra nyttårsfeiringene til Kurt, Elisabeth og Heidi, men det de hadde postet ble barnemat da herrene i gamle Siam kom på banen! Maken til feststemte herrer finnes neppe!

I går var det rød dag på kalenderen, som alltid den første dagen i et nytt år, således ble det en stille og rolig dag i villaen. Jeg sto opp ved 10.15-tiden og fikk rimelig raskt ryddet vekk og ordnet opp efter aftenens beskjedne sammenkomst. Ved 11-tiden inntok jeg en frokost bestående av kalkun og brødskiver med smør på samt kulturmelk og kaffe til. Jeg tok meg også en slurk fra tranflasken, for helsens skyld. Nettutgavene til de to store Stavanger-avisene kunne berette om en noget rolig feiring i Stavanger. Det hadde vært en brann på Storhaug og i sentrum var det et eller annet fjols som hadde fått bot p.g.a. blotting, men så lenge det ikke skjedde verken alvorlige voldsepisoder, dødsfall eller fyrverkeri-episoder av alvorlig karakter må det sies å ha vært en passe kjedelig natt. Det er åpenbart at verken undertegnede eller Hildegunn herjet på byen.

Hva angår Hildegunn så vet jeg at hun ikke havnet på byen fordi Turid telefonerte meg i går aften for å berette om elendigheten som omkranset drikkegildet hun beæret med sitt nærvær sammen med Jarlfrid og mange andre. Turid ringte Hildegunn fordi hun antok at hun da ville få et noget røft referat fra en bytur, men i stedet endte hun opp med å få rikelig med detaljer fra en mindre vellykket sammenkomst i Bakkegaten, samme gaten hvor forøvrig den skeive puben "Mami" holdt til en stakket stund. Det var visstnok et quindemenneske ved navn Mona som eide leiligheten og hun sto for festlighetene sammen med venninnen Else Britt. Riktignok aner jeg ikke hvem denne idiotiske Mona-quinden er, men Else Britt har jeg påtruffet ved mer enn en anledning og kan gå god for at hun er temmelig enfoldig og tåpelig av natur. (I likhet med Hildegunn, Hege, Thomas, Eirik, Inge, Steffen og Bjarne m.fl. har hun sørget for å få seg selv kastet ut fra HoT Open Mind ved minst to anledninger...)

For å gjøre en sikkert lang histore noget mer konsis så ble det såpass utagerende og truende stemning blant enkelte av de tilstedeværende gjestene at onkel politi måtte tilkalles for å splitte opp mer eller mindre overstadig berusede quinder og herremenn. Flere kjente fjes fra byens skeive miljø skal ha dukket opp i Bakkegaten, blant annet Oddbjørn, Odd Magne, Anki og Hildegunns fiende nummer en. Og flere andre... Oddbjørn skal ha hisset seg svært opp over et eller annet og skal ha tatt parti med Hildegunns fiende nummer en i forbindelse med en konfrontasjon mellom sistnevnte og Hildegunn og Jarlfrid. På et eller annet stadium hadde flere personer stått ute på gaten og ropt og veivet i øst og vest, men fra nu av blir det noget risikabelt å referere mer fra hendelsene, ganske enkelt fordi Turid ikke hadde klart å få helt tak i hva som egentlig var problemet og hva som så skjedde. I skrivende stund er det opptil flere uklarheter fra natten. Man vil nødig skrive usannheter. Men hun hadde i alle fall fått med seg at Hildegunn og Jarlfrid hadde reist hjem til Hildegunn og drukket seg fornøyde der. Slik et sirkus!

Det ble en del lesing i går. Jeg er meget førnøyd med "De urolige" av Linn Ullmann og har nu lest ut side 123. Jeg har det med å veksle litt mellom forskjellige bøker samtidig. Jeg leste også en 40-50 sider i en roman som heter "Tilbake til Riverton" i går. Tåpelige meg har latt den ligge halveis utlest på nattbordet helt siden i sommer, rett under en biografi om Dronningmoren. Nu har begge bøkene ligget oppslått i månedsvis og er sikkert "merket for livet". Bøker som blir liggende slik har det med å bli nesten ødelagt, ofte fordi de revner, men nu har jeg i alle fall tatt fatt på den av Kate Morton igjen, og biografien om Dronningmoren (for øvrig en av 5 biografier jeg har om henne!) lukket jeg pent og pyntelig igjen, for den haster det ikke med. Jeg har allerede lest den ut en gang. Hva angår "Tilbake til Riverton" så virket den spennende til å begynne med, men nu da jeg nesten er halveis i boken begynner jeg å tvile på om den er verdt papiret den er trykket på. Jeg får se hva jeg gjør med boken. Jeg tror nok at jeg la den fra meg i sommer fordi jeg begynte å tvile på den allerede da, men til i går var det glemt. Jaja, det er nu en grei sysle å drive med dette med lesing av bøker. Hva skal man ellers ta seg til når man ikke løser kryssord? I går aften gjorde jeg ferdig et meget stort kryssord, som har krevd tre ukers innsats og heftig bruk av synonymordbok, men endelig kom jeg i havn!

I dag var endelig butikkene åpne igjen! Den som jubler over den slags trivialiteter har neppe et særlig spennende privatliv, men for mitt vedkommende handlet det om å komme seg ut blant folk i dag. Naboens bil havnet, som nevnt, i uføret forleden dag, så jeg måtte stole på meg selv og busstilbudet til Kolumbus for å komme meg til Madla Amfi, men det gikk så fint, så. Jeg sto opp relativt tidllig (ganske så nøyaktig 08.20) i dag og klarte å komme meg ut til Madla Amfi før klokken var 10.30 og dermed før de største folkemassene. Jeg observerte både Gretelill Tangen og Per Inge Torkelsen på kjøpesenteret, faktisk, og det var litt stas å se at også Stavanger-kjendiser føler trangen til en handletur den første butikk-dagen i det nye året. Selv gjorde jeg ikke de helt store innkjøpene, men jeg kjøpte meg blant annet en ny hårføner. Ikke fordi at jeg trengte en ny hårføner, men den var satt ned med 50% og gikk for bare 250 kroner og da bare simpelthen måtte jeg gjøre en handel. Jeg kjøpte meg også nye fester til kjøkkengardinene, for det trengte jeg, også kikket jeg etter nattkjoler og den slags, dog uten å finne noe. Jeg kjøpte meg ellers en kopp kaffe på kafeteriaen til handelslaget og etterpå handlet jeg litt diverse på Mega for en knappe 300 kroner. Jeg trengte ikke så meget, men kjøpte meg litt melk, et brød og diverse andre småting, blant annet to appelsiner.

Jeg tok bussen tilbake til sentrum og valgte å spasere derfra og opp til Eiganes, til tross for verkende fotblemmer. Det var nok ikke så lurt for jeg ble både ekstra giktbrudden i skrotten og slet ganske meget med de verkende fotblemmene i eftermiddag. Det hjalp heldigvis å la føttene hvile oppi en bøtte med varmt grønnsåpe- og kamfervann en knapp halvtimes tid nu i eftermiddag. Jeg føler meg litt bedre nu, men er smertelig klar over at det ikke finnes en kur mot giktbruddenhet, vel og merke med unntak av døden. Og den får komme når den kommer, men det haster ikke akkurat. Hildegunn har vært innom både fysioterapeut og kiropraktor i høst i forbindelse med slitasjeskadene hun har pådratt seg efter 30 år som til-og-fra assistent, først på Mosheim sykehjem og nu i senere år Haugåstunet sykehjem. Det kan nu engang tenkes at hennes ville liv som partydronning de seneste 15 årene også kan ha satt sine spor, spesielt i kombinasjon med at hun efterhvert har kommet seg langt opp i 50-års alderen. Personlig har jeg ikke troen på verken fysioterapi, kiropraktikk eller den noget mer lugubre massasjen som herren(e) der nede i gamle Siam mener har slik en svær effekt på skrotten. Det jeg har noget troen på mot giktsmerter er medikamentell behandling samt fornuftig selvmedisinering i form av akkurat passe doser med hjemmebrent eller likør. Dog må man ikke innta for sterke doser, for da blir man heller ikke god.

I dronning Margrethe II av Danmarks nyttårstale i går aften kunngjorde hun at hennes gemal gjennom snart 49 år har valgt å pensjonere seg i en alder av 81. Selv om prins Henrik nu blir en mer tilbaketrukket personlighet i det danske kongehuset later ikke dronningen selv til å ha planer om en snarlig abdikasjon, i alle fall hintet hun ikke om det i går. Prins Henrik har i mange år slitt med vond rygg, høyt blodtrykk og manglende virilitet, men han kommer fra en temmelig sterk slekt. Hans egen far besøkte Danmark fra Frankrike så sent som i 1997 og han var da 89 år gammel og fikk omvisning av sin da 63 år gamle sønn i hageanlegget ved et av de danske slottene. Faren gikk da ennu ved egen hjelp, kun støttet av en stokk.

Det får være nok skriverier i dag.

Toril

------------------------------------------------------------------------------------

Fotnote:
Hvem er hvem på det kongelige bildet anno 1970:
Bakerst fra venstre: Prins Bernhard (da 59 år og gift med daværende dronning Juliana), Prins Claus (da 44 år og gift med senere dronning Beatrix) med mellomste sønn, nu avdøde prins Johan Friso på armen, Pieter van Vollenhoven (gift med prinsesse Margriet) med et av sine barn på armen, prins Hugo Carlos (da 40 år og gift med prinsesse Irene, dog senere skilt). I fremste rekke fra venstre: Prinsesse Christina (da 23 år), prinsesse, senere dronning Beatrix (da 32 år) med prins Constantijn på fanget og eldstesønn prins (nu konge) Willem Alexander ved sin side, dronning Juliana (da 61 år og dronning siden 1948), prinsesse Armgard (da 86 år og mor til prins Bernhard), prinsesse Margriet (da 27) med et av sine barn på fanget og prinsesse Irene (da 31 år) med sin førstefødte på fanget.

Det er rart å tenke på at siden dette bildet ble tatt har dronning Beatrix rukket å bli både kronet som dronning og siden abdisere og bli "pensjonist".

Ingen kommentarer:

Site Meter