torsdag 21. januar 2016

Naboen på aftensmat, han refererer, Rema 1000, LLH-Rogaland, udannet sprog blant godt voksne, bakst og støvsuging.

Kjære lesere!

I går aften inviterte jeg naboen på aftensmat og kaffe. Jeg stekte omelett med skinke, ost og vårløk i og skar opp brødskiver, som vi inntok med kuturmelk og kaffe til. Både naboen og jeg setter pris på god kulturmelk, men vi setter grensen ved gammelost. I alle fall jeg. Det får da være måte på hva man skal innta av mugg-mat! Min far foretrakk gammelost og kulturmelk til frokost hver dag, men han om det. Jeg undret forsiktig på hvorvidt besøket av 24-åringen hadde blitt en suksess og da la han ut i det vide og det brede om hvor fantastisk han hadde vært i sengen. Det hadde visst ikke vært måte på hvor meget den skallede hadde fått kjørt seg - og akk og ve! Det finnes vel de som tenner på gamle menn nærmest som en slags fetisj, kanskje? Ikke vet jeg. Kanskje det er kulemagen og den skallede issen som gjør han så gjev? Det kan neppe være det faktum at han må ty til viagra for å få futt i staken, som er den utløsende faktoren, og ikke betaler han for å få besøk heller. Jeg har mange ganger undret på hvorledes verden hadde sett ut hvis vi quindene hadde vært like virile som den gjengse herren er...

Naboen og jeg talte også om hvor tåpelig vi synes denne Ole Robert Reitan har oppført seg denne uken. Nevnte herremann er Rema 1000-sjef og har nu gått til det skritt å anmelde over 100 konkurrerende dagligvarebutikker landet over fordi han mener disse butikkene driver ulovlig i forhold til reglementet rundt søndagsåpne butikker. Slik en idiot! Ikke før hadde han levert anmeldelsen så begynte kunder fra hans egen butikkkjede å fortelle historier om at Rema 1000 holder på med de samme suspekte metodene i de søndagsåpne butikkene de har, som Reitar påstår han vil til livs. Det han hevder i sin anmeldelse er at mange konkurrerende butikker henter matvarer til sine kunder fra diverse bakrom når kunder er på søndagshandel samt at mange butikker lar varer ligge i vindfang og lignende, til tross for denne såkalte regelen om at kun butikker med flateareal under 100 kvadratmeter får holde åpent den syvende dagen i uken. Det er rett og slett smålig av Ole Robert Reitan å bedrive med taskenspill på denne måten. Fei foran egen dør før du begynner å kjase og mase om andre, herr Reitan jr.!

Vi rakk å tale om meget og mer enn meget, naboen og jeg. Vi synes begge at styret i LLH-Rogaland er altfor anonymt. Verken undertegnede eller naboen kjenner til dette quindemennesket som mener seg å lede LLH-Rogaland. Jeg har overhode ingen anelse om hvorledes hun ser ut, og hvem er de andre i styret? I samarbeid med naboen og i anledning at det i disse tider skal avholdes årsmøtet i LLH-Rogaland nomineres herved følgende styre:
- Leder: Turid Tafjord
- Nestleder: Morten Vestvik
- Økonomiansvarlig: Hugo Ferkingstad
- Styremedlem 1: Ivar Urheim
- Styremedlem 2: Tore Grødem
- 1. vara styret: Einar Bryne
- 2. vara styret: Bjørn Roar Tollefsen
- 3. vara styret: Sissel Øvretveit
- Valgkomite: Undertegnede og naboen

Som pensjonert norsklærerinde med en viss interesse for det dannede sprog finner jeg det høyst upassende at stadig flere godt voksne mennesker prøver å tekkes ungdommen ved å tillegge seg et talemål - helt eller delvis - ispedd fullt av ungdomsslang. Godt voksne mennesker som taler på en slik uskolert måte vil før eller seg møte seg selv i døren den dagen de oppdager at de ikke oppfattes som kule og hippe blant ungdommen. Når en 40-åring på desperat og mer eller mindre fomlende vis delvis taler ungdommens egen kronolekt eller sosiolekt og benytter ord som "surfedude", "sigg", "selfie", "9ish" og "waschera?" blir det så utrolig dumt. Ungdommen blir heller ikke imponert når generasjonen før de tar efter for å virke kule og ungdommelige. Tvert i mot blir det hele svært så patatisk, og vi som er lærde og dannede ser jo raskt hvor desperat og enfoldig en person født før 1980-tallet virker når vedkommende taler et uskolert talemål fullt av slang, engelske låneord og ord som de yngste har funnet opp i senere år. Det er meget mer status i å tale dannet, kan jeg informere eder om. En pekefinger fra meg her!

I dag har jeg stort sett holdt meg innenfor villaens 4 vegger. Jeg har stort sett sysselsatt meg selv med bakst. Først bakte jeg 25 grove rundstykker, som viste seg å bli svært så vellykkede. Etterpå bakte jeg en kringle samt 19 sjokolademuffinser. Jeg kunne med fordel ha laget mer røre til muffinsene, men 19 stykker er bedre enn ingen. Jeg smakte på en sjokolademuffins og et kringlestykke til kaffen ved 12.30-tiden og jeg kan ikke klage over resultatet. Jeg har også støvsugd i alle rom i dag og det tar som regel en times tid p.g.a. alle gjesteværelsene og trappetrinnene, som krever sin quinde. For øvrig har jeg lest litt i dagens aviser, løst kryssordet i Stavanger Aftenblad og talt med min søster Sissel fra østlandet på telefonen. Hun har lyst til å avlegge meg en visitt i vinter, men ingenting er bestemt riktig ennu.

Toril

Ingen kommentarer:

Site Meter