onsdag 10. februar 2016

Hillevåg arbeidsgård, Sissel reiser hjem, ikke drikking i helgen, Fincken vs. HoT Open Mind, man leser og låner bøker, lapskaus, Turid refererer, Ingeborg, Ikea m.m...

Godtfolk fra fjern og nær!

Til høyre sees gamle Stavanger arbeidsgård, slik eiendommen så ut en eller annen gang på 1920- eller 1930-tallet. Bildet er udatert, men sparsommelig med bebyggelse rundt og bak tyder med sikkerhet på at bildet er fra før 1950-tallet.

Jeg kom på at det kunne være morsomt å poste dette bildet med tanke på et tidligere innlegg, hvor jeg skrev om denne tragiske Hermod-karakteren. Han endte jo sine dager på gamle Stavanger arbeidsgård, som forøvrig også ble kalt Hillevaag fattiggaard, og som i dag bare kalles Hillevåg arbeidsgård. I dag bruker Stavanger kommune den gamle murbygningen (lengst vekk på bildet) som dagsenter for psykisk utviklingshemmede, mens den store villaen nærmest på bildet for lengst er revet. Trolig forsvant det huset allerede på 1970-tallet, men det er bare noe jeg selv antar. Hvis noen vet når huset møtte sin skjebne vil jeg svært gjerne vite det.

Det skjedde opptil flere tragedier i løpet av de mange tiårene det var arbeidsgård (anstalt) i Stavanger. Følgende utdrag er skrevet av Georges Midré ved Universitetet i Tromsø:

"Så snart de to anstaltene var tatt i bruk oppdaget man flere alvorlige mangler ved bygningene. Særlig ble det klaget på ventilasjonen i begge hjem. Både i 1905 og i de påfølgende år pekte styret for anstalten på problemet. I 1911 er fremdeles ventilasjonen ved hjemmet meget slet, og styret anmoder ennå en gang om at det blir gjort noe med dette.

Det er ikke utenkelig at den dårlige lufta i Arbeidshjemmet var en medvirkende årsak til en uhyggelig hendelse som fant sted noen få år seinere. Karl Olsen, en ugift mann i 60-årene, hadde i perioder oppholdt seg i båt rundt byøyene. Politiet fant det uforsvarlig at han bodde i båten om vinteren og brakte ham derfor til Arbeidsgården. Han var sikkert vant til den friske sjøluften, og må ha følt den innestengte atmosfæren i anstalten svært trykkende. Der fikk han rom sammen med en annen, Andreas Kleppe. En av de andre beboerne fortalte seinere til Stavanger Aftenblad:

Karl Olsen var ikke grei at omgaas. Han og Kleppe bodde en tid sammen paa et værelse; men saa røk de uklar, fordi Olsen vilde ha vinduet staaende oppe til alle tider, og det taalte ikke Kleppe. Følgen var at han tok og kastet Olsen ut, og denne har senere bodd paa et værelse alene oppe paa loftet. Siden har Olsen ofte truet med, at han "skulde ta Kleppe", men denne har altid svaret, at Olsen bare skulde komme, han var ikke ræd ham. - Var Olsen kranglevorren ogsaa med dere andre? Han gik helst for sig selv, snakket litet med os, og vi hadde indtryk av, at han var "sinnesgalen". Det hændte for nogen tid siden, at han æglet sig ind paa en anden av belægget; men det kom han daarlig fra, for da fik han ordentlig juling, og det syntes vi alle, at han hadde inderlig godt av.

En natt, mens Kleppe satt på WC, gikk Olsen inn og slo ham slik at han døde der han satt på benken. Kommunelegen - dr. Frich - mente Karl Olsen måtte ha fått et anfall av sinnssykdom som kanskje kunne skyldes den sterke varme man hadde den sommeren."

Akk, ja, sann! Elendighet har det vært i uminnelige tider her i Stavanger, men helt sikkert meget mer før enn nu. Boforholdene var ei da som nu og trygd fantes ikke.

Min søster Sissel reiste hjem til østlandet med fly lørdag eftermiddag. Vår spontane tur til Bergen by ble høyst vellykket, men vi burde hatt en natt til der, dog gikk ikke det an fordi Sissel allerede hadde betalt for flybilett Stavanger - Oslo til lørdag eftermiddag. Efter hjemkomsten fredag samt før Sissel måtte reise på lørdag slappet vi bare av i villaen og tok livet med ro. Vi roet oss ned med en dram foran fjernsynsapparetet fredag aften. Lørdag disket jeg opp med egg og bacon til frokost. Jeg lånte naboens bil og kjørte Sissel til flyplassen ved 13-tiden, selv om flyet hennes ikke skulle gå før 15.10. Sissel liker å ha god tid på flyplasser når hun skal fly hit eller dit. Selv slet jeg noget med hodepine og giktsmerter lørdag og valgte således å ta livet med ro, til tross for stående invitasjon fra Hildegunn og kompani om å slå følge til et vorspiel på Storhaug. I stedet tok jeg meg en halvannen times hvil på sofaen sent på eftermiddagen. Aftenen tilbrakte jeg i selskap med NRK, kryssord og diverse litteratur.

Søndag skjedde det ikke stort å skrive om, i grunnen. Naboen var innom en times tid, men heller ikke han hadde de helt store nyhetene å komme med. I likhet med undertegnede har naboen tilbrakt mesteparten av helgen i hjemmets lune rede. Jeg ga han 100 kroner i bensinpenger på vegne av Sissel, men det var et svare strev å få han til å ta i mot 100-lappen. Slik en sta mann! Vi tok oss en kopp svart kaffe sammen mens jeg refererte fra mitt besøk i Bergen, og da spesielt fra Fincken-turen fordi jeg vet at den skallede interesserer seg for sladder fra skeive miljøer. I følge naboen åpnet Fincken allerede tidlig på 1990-tallet. Bergen fikk altså sitt første rene utested for skeive nærmere 20 år før tiden ble moden for det samme i Stavanger. Mens man i Stavanger "gjemte seg bort" inne i den ene avdelingen på Sting kunne man i Bergen svinge seg i valsen inne på et 100% skeivt utested allerede før Kim Friele og Wenche Lowzow ble fru og fru.

Naboen mener for øvrig at herrene Tomas Spinola og Hugo Ferkingstad ikke har fått den skryten og kreditten de fortjener for at de våget å satse alt for å starte HoT Open Mind i Kirkegaten i det herrens år 2009. Selv ikke da eieren av lokalet slo seg vrang i 2010 og herrene måtte se seg om efter nye lokaler for videre drift av nattklubben, ga de opp. I 2011 ble det reåpning i Skagen og i år er det 7 år siden de to herrene reddet byens skeive miljø fra totalt ruin og forfall. Sting, som hadde fungert som en slags oppsamlingsplass for skeive, hadde gått bort fra nattklubb-konsept i 2008 og byens skeive var i stor villrede da redningen kom det påfølgende året. Verken LLH-Rogaland eller mange av byens skeive innbyggere har vist innehaverene den takknemligheten de virkelig fortjener, mener naboen, noe jeg langt på vei kan være enig i. LLH-Rogaland burde holde sine LLH-fester i lokalene til HoT Open Mind, rett og slett. Det er neppe sunt å splitte miljøet opp i to.

Jeg leste over 50 sider i "Svøm med dem som drukner" av Lars Mytting søndag aften. Jeg ble ellers sittende med broderingen og kryssordet fra lørdagens Stavanger Aftenblad og slik forsløp i grunnen søndagen stille og rolig til veis ende.

Min søster Sissel tipset meg også om å få tak i "Spindelvev" av Margit Sandemo da hun var her, en frittstående roman, visstnok av det skumle slaget. Efter frokost og morgenrutinene ellers spaserte jeg ned til sentrum mandag for å se om jeg kunne få tak i denne boken, dog var det ingen av bokhandlene som hadde den inne akkurat nu. Derimot hadde jeg flaks og fikk lånt den på biblioteket og kan nu ha den i min besittelse i hele 4 uker. Klarer man ikke å lese ut en relativt lettlest bok på 4 uker kan man like gjerne legge seg ned for å dø. På baksiden av boken står det blant annet: "Det gamle huset i den vakre vestlandsdalen har stått tomt og avstengt i mange år. Et uhyggelig sted, blir det sagt. Folk mener det spøker på "godset" - og at det skjuler seg en skatt der inne. Mange har i årenes løp prøvd å finne den, men ingen har klart det. Huset beskytter ennå sin hemmelighet." Jeg gleder meg til å ta fatt på boken, men først må jeg komme meg gjennom den av Lars Mytting, som antageligvis er dobbelt så tykk, om ikke ennu tykkere.

Jeg vasket en maskin med klær og støvsugde hele første etasje mandag. Jeg laget også en stor kjele med lauskaus, helt fra bunnen av og med meget grønnsaker oppi, blant annet purreløk, gulrøtter, blomkål og kålrot. Jeg laget så meget at jeg skulle ha middag i tre hele dager av det. Det tar sin tid å lage lapskaus når alt skal gjøres fra bunnen av, men det er verdt det når man kan spise av det flere ganger. Jeg inviterte naboen på middag og vi spiste sammen omkring klokken 16.30. Han ble dog ikke sittende lenge etterpå fordi han skulle ha besøk av en kamerat som er rørlegger ved 18-tiden, i forbindelse med at han har problemer med varmtvannet. I slike situasjoner har jeg lite å bidra med. Til dessert kastet jeg innpå en stor skål med hjemmelaget semulepudding og rød saus. Jeg kokte pudding mens lapskausen sto og kokte, men saus hadde jeg kjøpt i butikken.

Jeg talte over en time med Turid på telefonen, denne aftenen, og fikk siste nytt fra byens lesbiske miljø. Hildegunns fiende nummer en hadde oppført seg temmelig udannet på HoT Open Mind i helgen og Turid hadde anmodet innehaveren om å kaste henne ut, dog uten gehør. Turid var ute sammen med Hildegunn og Jarlfrid med flere og ankom nattklubben fra vorspiel hos Elisabeth på Storhaug. Bortsett fra problemene med nevnte quinde hadde Turid og gjengen holdt det gående helt til musikken ble skrudd av og lyset ble tent. Turid sa at det var få av de faste homofile herrene i lokalet og mente det kom av at LLH-Rogaland avholdt sammenkomst i underetasjen av Sting, dog var det mange virile lesbiske quinder som valgte HoT Open Mind fremfor Sting. Og det var jo det som betydde noget, mente Turid.

I går var jeg på besøk hos min venninne og x-kollega Ingeborg. Også var jeg med henne til Ikea. Hun skulle kjøpe karnevalskostymer til sine to barnebarn i forbindelse med at skolen de to går på skal avholde karneval neste onsdag. Hun hadde fått hete tips om at det var bra utvalg av kostymer i den store lekebutikken, som ligger i samme bygg som Ikea. Jeg var med henne inn dit og kikket meg omkring mens hun valgte ut kostymer til de små. Hun fant et pirat-kostyme med dertilhørende sverd til guttungen, mens jentungen får prinsesse-kostyme. Da vi var ferdige gikk vi opp i andre etasje på Ikea og vandret rundt omkring mens vi begge plukket med oss enkelte småting til våre respektive villaer. Jeg kjøpte meg nye kleshengere, en ny kniv til grønnsakskutting m.m. samt to blomster til stuevinduene mine. Vi avsluttet med en velfortjent kjøttbolle-middag på den såkalte restauranten på Ikea. Forfatteren Tore Renberg hadde også tatt med seg familien dit og mange med han. Det er mange som spiser der, selv om de ikke egentlig er der for å handle på Ikea, tror jeg.

Jeg beordret Ingeborg til å sette meg av i sentrum av Stavanger etterpå, fordi jeg ville spasere opp til Eiganes på egenhånd. Det er godt å gå litt, selv om gikten svir i skrotten. Selv om vi spiste godt på Ikea unnet jeg meg likevel en beskjeden porsjon med lapskaus ved 17-tiden. Aftensmaten 3-4 timer senere besto av to skåler semulepudding med rød saus og svart kaffe. "Sunn" kost, med andre ord. Ellers skjedde det ikke stort i går heller. Man er glad i bøkene sine. Spesielt er det godt å ha noget å lese i når mørket faller på. I går aften tilbrakte jeg også halvannen time på Facebook, blant annet for å finne ut hva diverse virile herrer har tatt seg til mens jeg selv var i Bergen. Jeg så også en dokumetar på fjernsynet om en stor flyulykke, som skjedde for få år siden. Akk og ve, slik en elendighet!

Toril

2 kommentarer:

0ldboy sa...

Til Deres orientering ble trebygningen på Arbeidsgården revet den 11. november 1987.

Toril sa...

Såpass sent, altså! Takk for opplysningen! Alt De kan!

Toril

Site Meter