mandag 1. februar 2016

Min søster ankommer uventet, besøk av Tove, sentrum, Klepp, kjøkkenvask, naboen på middag, drikking og sladder, Madla Amfi m.m...

Godtfolk!

Denne uken har man ikke skrevet i bloggen og det skyldes at man fikk overraskende besøk fra østlandet på onsdag. Min kjære søster Sissel ankom med nattoget og sto ute på trammen så tidlig på morgenkvisten at jeg ikke engang hadde rukket å få på meg klærne da det ringte på. Gjensynsgleden var naturligvis svært så grand og vi ga begge hverandre en real bamseklem så fort undertegnede hadde kommet over sjokket. Sissel og jeg hadde talt på telefonen ved flere anledninger de seneste ukene og hver gang antydet hun at det kunne bli aktuelt med et besøk i vinter, dog uten å informere om at hun allerede hadde konkrete planer. Sissel er en hjertevarm og raus søster. Når hun først kommer blir hun til gjengjeld i dagesvis, i motsetning til mine to andre søstre, som har mer hastverk.

Før jeg refererer et og annet fra siste halvdel av uken må jeg få med at min gode venninne Tove Johs-Castell kom på overraskende besøk til villaen tirsdag eftermiddag. Og ikke nok med det! Hun hadde med seg ferske wienerbrød fra Romsøs konditori på Kampen og de smakte rett og slett fortreffelig, dog er det svært så usunt med disse bakeri-kakene. De må jo lempe i meget mer sukker enn nødvendig i deigen! Tove kom egentlig fordi hun ønsket å vise frem flere nye dikt hun har forfattet den senere tiden. Tove pleier å gi ut lyrikken sin hos et forlag på Jæren og hennes siste diktbok (fra ca 2009) hadde et opplag på 1000. Denne gangen planlegger hun å gi ut en blanding av lyrikk og kortprosa, inkludert en historie om en lesbisk quinde som går seg vill under bærplukking og må søke tilflukt hos et eldre ektepar i et hus i skogen. Der blir hun fortalt at mannen i huset, som har hatt slag, i sin tid argumenterte ivrig mot fjerningen av homofili-paragrafen - den som Kim Friele med flere fikk fjernet i 1972 - og diskusjonen mellom den gamle damen og lesben blir både heftig og etterhvert festlig ved kaffebordet.

Lyrikken til Tove favner bredt og inkluderer alt fra romantiske dikt, via dikt om skogen og naturen og til mer abstrakte tanker og følelser. Tove studerte litteratur ved universitetet i Oslo i sin ungdom og selv om hun har undervist i klasserommet i en årrekke har hun alltid hatt tid til å skrive utenom. "Hvem er det som henger på veggen der", som handler om en klokke på en vegg, er min favoritt av alt Tove har skrevet. Det er et kortprosa-stykke, verken dikt eller novelle, men en slags blanding av en kort novelle og et dikt. Tove liker også å skrive fra fantasiverdenen, noe denne klokke-historien er et godt eksempel på. Jeg kom med enkelte innspill på skriveriene til Tove, men kunne i hovedsak ikke gjøre stort annet enn å gratulere henne med nok en bunke gode dikt og rettskrivningsmessig gode skriverier ellers.

Sissel og jeg reiste en tur ned til sentrum på onsdag for å kikke litt i diverse butikker og for å ta oss en kopp kaffe et annet sted enn i villaen. Det var surt og kaldt ute, men det har det i grunnen vært hele uken. Kuldegradene er en saga blott. Nu er det sur og kald vind med røffe regn- og haglbyger som preger værsituasjonen og slik har det i grunnen vært i flere dager, men unntak av mandag og tirsdag, for da var det godt og varmt med opp i 8-9 grader. Vi gikk både til og fra sentrum i det kjølige januar-været. Vi fant oss en meget hyggelig plass å innta kaffe, nemlig i nærheten av kinoen på Kulturhuset. Det jobbet en hyggelig, mørkhåret og flott herremann bak disken og han anbefalte oss å prøve en godsak han hadde liggende der, men dessverre klarer jeg ikke å erindre hva det het. Ikke var det wrap, og ikke var det falafel...men altså, godt var det!

Onsdag aften tilbrakte vi i hjemmets lune rede, men ble stadig forstyrret av Sissels helseløse ektemann, Kjell, som ringte minst tre ganger for å få vite hvor Sissel hadde lagt forskjellige ting i huset. Menn er som små barn; de klarer ikke seg selv et eneste minutt! Sissel hadde med seg strikketøyet til Stavanger og da hun tok det frem for å ha noe å gjøre mens vi så på Dagsrevyen tok jeg frem broderiet mitt, og slik ble vi sittende mer eller mindre resten av aftenen mens vi talte om løst og fast og tittet på fjernsynet.

Torsdag lånte vi bilen til naboen og reiste en tur til Klepp for å besøke vår søster Anne-Grethe. Klepp er et sted jeg sjelden beærer med mitt nærvær, uansett hvor meget jeg enn har en søster der. Nu da Sissel har vært her hele uken passet det med en tur, men mest fordi Sissel selv ytret ønske om å se igjen bondegården og Anne-Grethe. Der fikk vi sightseeing rundt på eiendommen, blant annet for å få se det nye påbygget til fjøset som sønnen har fått til i høst som var. Sønnen har også plantet over 100 juletrær, som efter planen kan komme ut for salg til jul i 2017, riktig nok ikke alle på en gang, men de første menes å være klare til da. Min nevø, som forøvrig heter Hartvig og er kalt opp efter en oldefar fra farens side av slekten, var ikke selv hjemme da vi var hos dem. Anne-Grethe fortalte at han var på Nærbø for å kjøpe noget redskap til traktoren akkurat da. Efterhvert fikk vi servert noen halvtørre kaker ved kjøkkenbordet. Anne-Grethe er ingen stor bakstekone, dessuten sverger hun til at all kaffe og te som inntas på dagtid skal inntas ved kjøkkenbordet og ikke i stuen. Vi ble sittende en times tid før vi reiste oss fra bordet.

Det var i grunnen like greit at vi gikk da vi gikk fordi Anne-Grethe hadde avtale om å ha besøk av noen venninner fra Syvenedagsadventistene utpå aftenen og da hadde hun sikkert et og annet å forberede først. Dessuten hadde vi blitt enige om at vi skulle kjøre oss en rundtur på Jæren nu da vi først allerede var så langt unna Stavanger. Vi kjørte forbi både Kleppe, Bryne, Nærbø, Nerland og Orre, for å nevne noget. Dog er det ganske utrivelig utover Jæren nu midtvinters; bittert, grått, forblåst og iskaldt. Vi kjørte innom Ølberg for å kikke litt. Dit pleide Sissel og jeg og ungene å reise minst en gang hver sommer for årevis siden, for å kjøpe oss is og bade. Nu var det dog stille og vinterlig der ute, selv om vi møtte opptil flere turgåere langs veien. I fjor brant dessuten kiosken ned der ute.

For øvrig skjedde det ikke stort å skrive om på torsdag. Sissel og jeg stekte oss biff med kokte mandelpoteter, rosenkål, kokte gulrøtter og hjemmelaget brun saus til middag og det smakte fortreffelig, rett og slett. Aftenen tilbrakte vi innenfor villaens 4 vegger med broderier, kryssord, kaffe og fjernsyn på agendaen.

Fredag formiddag hjalp Sissel meg med husvask og rydding. Vi vasket ned hele kjøkkenet og ryddet og vasket det som gjensto på kammerset. Alle kjøkkenskap ble tømt innvendig og vasket grundig, før saker og ting ble satt tilbake. Kjøkkenbenken ble vasket, det samme ble komfyren, både utvendig, innvendig og ikke minst under den. Det er utrolig hvor meget rusk og rask som samler seg opp under komfyrer og kjøleskap i løpet av relativt kort tid. Vi dro også frem kjøleskapet og fikk støvsugd og vasket under det. Som en hovedregel pleier jeg alltid å støvsuge gulvet før jeg vasker det. På den måten får jeg ikke så meget rusk og rask på gulvfillen og kan konsentrere meg om å få vekk fett og lort når jeg drar over gulvet. Sissel sto til og med på en kjøkkenstol og vasket utenpå kjøkkenlampen i taket. All honnør til henne for slik en gild innsats! Hadde det ikke vært for at hun tok initiativ til denne vaskedagen ville nok ingenting skjedd.

Det gikk i grunnen slag i slag denne dagen. Klokken 18.30 hadde vi invitert naboen på middag; stekt ørret med kokte poteter, kokt brokkoli og kokt blomkål, og før det rakk vi en times hvil, jeg på sofaen og Sissel oppe i annen etasje. Naboen visste at det sto sunn hverdagskost på menyen - det hadde jeg sagt på telefonen tidligere på eftermiddagen - dog fristet jeg også med oppvarmede kringestykker, sjokolade og nykokt kaffe efter middagen. Personlig synes jeg ørret smaker bedre enn laks og foretrekker helst det, selv om de smaksmessige forskjellene ikke er store. Jeg salter og peprer ørretstykkene godt på begge sider før jeg steker de og det er viktig at fisken er delvis opptint før steking. Jeg pleier å la fiskestykkene ligge fremme fra fryseren en to-tre timer før steking og hvis det er tale om store stykker bør de nok først ligge innpå 4 timer i romtemperatur.

Sissel ryddet av bordet mens jeg ble sittende å lytte til naboen, som var noget arg og forundret over at han ikke var invitert i kalaset i anledning at Morten skulle feire 36 år i helgen. Ikke det at naboen tilhører den innerste kretsen rundt Morten, men både kameraten Einar med følge og kameraten Frits var kalt inn til festlighetene. Og i følge Frits skulle også Tore, Arne Morten og Jan Anton delta og sikkert også haugevis med c-kjendiser fra byen, à la Toni Gundersen, Jan Rune og enkelte Høyre-politikere. Jeg ante en viss bitterhet over manglende invitasjon da naboen refererte om bursdagen, men minnet han samtidig på at Sissel og jeg hadde tenkt å hygge oss med sterkere saker i villaen denne aftenen, og da ble han straks noget mer lettere til sinns.

Vi valgte å høre på musikk i stedet for å se på fjernsyn da vi hygget oss med kaffe og kake. Etterhvert gikk naboen hjemom for å hente en flaske konjakk, mens Sissel og jeg tok oss noget eggelikør. Praten gikk livlig utover aftenen. Jeg gikk på Facebook for å vise dem bilder fra gamle Siam, både fra profilen til herr Oldboy og fra profilen til herr Torgersen. Grisebonden fra Grannes hadde også lagt ut mange festlige bilder i senere måneder som jeg ville vise Sissel, og hun lo spesielt godt av alle drag- og festbildene fra gamle Siam. Jeg fortalte henne at det er nyeste mote for homofile herrer over 50 år å oppholde seg helt eller delvis i gamle Siam for tiden, i alle fall later det til å være trenden her i Stavanger. Sissel spurte hvorledes det har seg at naboen sitter på Eiganes og fryser samtidig som gradestokken i gamle Siam stort sett aldri går under 30 grader, men da serverte han den sedvanlige leksen, som jeg har hørt hundre ganger før. Han skylder bestandig på podagraen, den sarte magen, på den høye temperaturen i gamle Siam, som han mener ville satt han ut av spill, og på det faktum at han mener han har et godt (sex)liv her hjemme i gamle Norge, tross alt.

Han har visstnok opplevd tidvis sviktende potens i vinter. Dette innrømmet han nærmest hviskende til meg mens Sissel var en tur innom klosetten på et eller annet stadium av aftenen, men fortalte også at han hadde mannet seg opp og gikk til fastlegen for omkring en knappe tre ukers tid siden. Så nu har han fått viagra samt en anmodning om kun å bruke det når det er høyst nødvendig. Han har også fått påvist et visst forhøyet blodtrykk og har begynt på tabletter for "å lette på trykket", som han humrende uttrykte det. Jeg synes dog ikke det er det minste rart at en 70 år gammel mann begynner så smått å merke alderen. Han er fremdeles over gjennomsnittlig sprek for alderen, tør jeg påstå. Vi ble sittende å tale lenge og vel utover aftenen alle tre, men ingen av oss inntok for meget av det sterke og kunne dagen derpå erindre hvert et ord som hadde blitt sagt. Efterhvert som naboen dog ble lettere bedugget serverte han oss litt av en tirade mot det han mener er udugelig vakthold ved HoT Open Mind og utidig innblanding fra vaktene. Han sa blant annet at han har tenkt å holde seg unna nattklubben i overskuelig fremtid, rett og slett for å bevise at han ikke tolererer å bli nektet litt privat hygge ved pissuaret. Personlig tror jeg heller han velger å holde seg unna fordi han skammer seg en smule over at han ble tatt i utuktig omgang på et noget respektabelt utested, dessuten tror jeg ikke han klarer å holde seg unna mer enn et par ukers tid, maksimum tre hele uker.

Vi avsluttet ved midnatt og gikk hver til vårt. Neste formiddag spiste Sissel og jeg frokost ved 09.30-tiden. Eftar at vi hadde spist og vært innom badet for å få oss til å se noget presentable ut spaserte vi ned til Madlaveien og tok bussen bort til Madla Amfi, det gamle Madla Handelslag, som nu fremstår som et av byens største og mest fornemme kjøpesenter. Der tilbrakte vi omkring to og en halv time, før vi satte oss på bussen tilbake, godt og vel fornøyde av alt stimet fra alle menneskene. Sissel fikk kjøpt seg en del nye klær der. Jeg kjøpte meg en ny roman, "Svøm med dem som drukner" av Lars Mytting. Den har fått meget skryt av de som mener de forstår seg på den slags, så får vi se om jeg blir like fornøyd. For øvrig kjøpte jeg meg bare noget å bite i samt kaffe, så mesteparten av handlingen ble gjort av min søster. Matvarene valgte vi å handle inn på Prix på Kampen, for å ha minst mulig med oss på bussen. Det var kaldt å gå hjemover fra bussen og stort bedre ble det ikke da det kom en haglskur ut av det blå rett før vi kom oss i hus. Det var nesten så vi angret på at vi ikke hadde anmodet naboen om lån av bilen.

Lørdag aften hygget Sissel og jeg oss med hjemmelagede rekesmørbrød til "middag" ved 19.00-tiden. Vi hadde kjøpt inn loff, reker og majones samt en flaske hvitvin. Omkring klokken 20.30 ankom naboen, uten invitasjon(!) og medbrakt konjakk. Det ble mer eller mindre en reprise av den foregående aftenen med lett drikking, sladder og god musikk, dog kikket vi denne gangen også litt på fjernsynet. Vi var innom Facebook igjen en tur også, der man observerte at gamle Siam-farer Einar var på flasken igjen og hadde tenkt seg en tur ned til bulen hvor Tomas og Hugo regjerer. Samtidig erklærte herren Glen fra Sandnes at "han ikke lenger går der"...dog tviler jeg sterkt på det, skjønt det kan jo være han "sympatistreiker" for å støtte min skallede nabo. Vi storkoste oss utover aftenen og natten, men valgte å ikke gå ut. Klokken var vel omkring en 01.30 da vi roet oss.

Og dermed avslutter jeg dette innlegget.

Toril

2 kommentarer:

0ldboy sa...

Ja, nu er dagen fullkommen og man takker så meget for underholdningen. Det er jo veldig hyggelig å lese at De og Deres ærede gjester har så meget glede av noen skarve festbilder fra Gamle Siam! Og de unnskyldningene til den skallede betyr vel enten at han har flyskrekk eller er gjerrig... De kan fortelle ham at her får han Viagra og kopipreparater for en brøkdel av det de koster i Norge, samt at han ikke behøver ydmyke seg hos en lege for å få kjøpt dem! Da skal De se at han fluksens drar av gårde... Dog vil jeg ikke anbefale noen reise hit dersom man er av den godtroende og lettlurte sorten. En av de herværende - jeg skal ikke nevne navn - har funnet seg en "kjæreste" som han "elsker over alle grenser" og har nylig blitt lurt til å kjøpe motorsykkel til et par hundre tusen kroner til ham. Til gjengjeld får han seg en på trynet av muskelbunten han er sammen med både tidt og ofte. Jaja, noen liker det jo sånn også...

Toril sa...

Naboen kunne antagelig blitt lurt om han rotet seg nedover til gamle Siam, men De kunne kanskje gitt han en leksjon på veien inn i det ukjente? Det gleder meg at De fremdeles leser min ringe blogg! Han De refererer til høres ut til å ha gått i baret...

Site Meter