fredag 16. september 2016

De seiglivede Bernadotte-kongelige, sommer i Stavanger, man nyter altan-livet, gevinst, stille om herre, 22,5 grader i skyggen, om lesbemiljøet og refs av dette, Oslo-tur m.m...

Godtfolk!

På bildet til høyre sees (f.v.) prins Oscar, prins Eugen, kong Gustav V og prins Carl, 4 brødre av slekten Bernadotte, samlet i yngstemanns 80-års dag anno 1945.

Tirsdag aften satt jeg lenge på internett og leste om de mange svenske kongelige som har nådd høy alder de seneste generasjonene. Man avbildet enkefru Dagmar von Arbin (100) nylig, men må heller ikke glemme hennes faster, Elsa Cedergren (1893-1996; som ble nær 103) og farfaren, prins Oscar, greve av Wisborg (1859-1953; som ble nesten 94). Denne prins Oscar hadde tre brødre og alle ble meget gamle; kong Gustav V (1858-1950; ble 92), prins Carl (1861-1951; ble 90) og prins Eugen (1865-1947; ble 82). Prins Eugen var yngst, men døde først, og årsaken var rett og slett en lungebetennelse. Og nevnte kong Gustav V - for øvrig bifil, men det blir et sidespor i denne omgang - var far til kong Gustav VI Adolf, som manglet under to måneder på sin 91-års dag da han døde efter en tids sykeleie, høsten 1973.

Kong Gustav VI Adolf hadde selv to sønner som ble henholdsvis 94 og 95 år gamle samt en sønn til, som ble 84. Den eneste datteren ble 90 år akkurat, mens eldstesønnen - han som skulle vært konge før han som er konge nu - døde ung i en flyulykke. Kong Gustav VI Adolf hadde også en bror, prins Wilhelm, men han døde av lungeemfysem og hjertebesvær et par ukers tid før han ville passert 81 år - og bare 15 år efter farens bortgang. Ingen alder i Bernadotte-slekten, men kanskje ble hans liv avkortet fordi han var over middels glad i sigaretter? I alle fall fulgte hans sønn i Bernadottenes fotspor og ble hele 95 år gammel. Han het prins Lennart.

Onsdag valgte jeg å gjøre minst mulig og heller nyte det sjeldent fine været her i Stavanger. Det blåste litt og en og annen sky kom sin vei foran solen, men temperaturer på 21 grader i skyggen er det ingen som kan klage på i september. Det er nesten et lite mirakel at vi skulle beæres med slik vær såpass sent på året. Jeg satt en del ute på altanen og leste i Anne Holt-romanen. Kaffekoppen hadde selskap av et fat med små stykker av banankake og kringle, men jeg måtte ha plastfolie over fatet fordi vepsene drev og surret rundt og ville smake på. Til slutt hadde jeg både fluesmekkeren og flasken med radarspray stående på bordet ved siden av kakene og det skjedde mer enn en gang at jeg måtte sende noget spray ut i luften for å jage unna de elendige krekene. Den ene gangen var jeg noget uforsiktig og fikk deler av dosen midt i fleisen fordi jeg hadde motvind, men jeg døde ikke av den grunn. Ukrutt forgår ei på letteste vis!

Onsdag aften kunne jeg konstatere at jeg hadde vunnet 50 kroner på Vikinglotto, altså like meget som jeg hadde tippet for sist jeg var på Prix. Jeg fortsatte latmannslivet utover aftenen og nøt det gode liv med ferdiglaget middag fra Fjordland, kaffe og kaker, sofahygge, bøker, broderi og fjernsyn. Mens jeg satt der funderte jeg over hvem han kan være, eller rettere sagt hva han heter, den homofile herren i livets bitre høst som jeg omtalte i et tidligere innlegg her forleden. Ingen har så langt kontaktet meg med ytterligere informasjon om han og det er jo noget rart. Jeg vet jo at en del herrer og quinder fra byens skeive miljø titter innom bloggen min og nevnte herremann var jo meget ute på livet den gangen man vanket på Sting.

I går var det strålende vær i Stavanger med 22-23 grader i skyggen her oppe på beste Eiganes. Selv om jeg valgte å pakke alt til aftenens reise i går ble det nok av tid til å nyte det gode liv på altanen. Jeg inviterte den skallede over på lunsj klokken 12.30, bestående av stekte egg, stekt medisterpølse, syltetøy, smør og brød. Vi drakk kulturmelk, av den nye varianten som kalles lett. Etterpå disket jeg opp med kringlestykker med melis på samt svart kaffe. Senere inntok jeg middag alene. På menyen sto stekt ørret med kokte poteter og kokte grønnsaker til.

Sent utpå eftermiddagen hadde Turid og jeg en relativt lang samtale på telefonen, der vi blant annet tok for oss det lesbiske miljøet her i byen, som efter vår mening har forfalt betraktelig de seneste årene. Det har alltid eksistert politisk korrekte lesber med og uten herreskjorter på skrotten her i byen, men nu har flink pike-syndromet inntatt den yngre delen av lesbemiljøet. Stadig flere unge lesber drikker mindre, utdanner seg mer og oppfører seg alt for traurig ute på byen. Det blir ikke et skikkelig godt lesbemiljø uten fri flyt av fluidum og høy andel trygdede. Lesbiske ungjenter som er redd for å dumme seg ut eller ikke våger seg inn på drikkekarusellen fordi det venter en eksamen om 5 dager burde rett og slett gå hjem og legge seg - for godt.

Turid og jeg har begge registrert at homsene holder på som før, spesielt den gamle garden, men langt på vei også de nyankomne. Uhemmet inntak av sterkere saker med påfølgende stive blikk ved stengetid er og blir deres kjennetegn. De unge lesbene, dog, og i særdeleshet de under 25, later til å være mer opptatt av å skjøtte seg vel enn av å kline, innta det sterke og vifte med skjørtekanten. Og det blir færre og færre traktorlesber med psykisk helsebesvær og en viss arbeidssky innstilling. (Å være syk fra søndag til torsdag, men klar til bylivet i helgen, kjennetegnet mang en trygdet lesbisk quinde i gode gamle dager!) Det blir ikke et godt lesbisk miljø før man slipper hemningene løs, demper lyset og gir fritt leide til privatliv og tafsing i hjørnene. Glem ei at vi lesbene trives best i festlig lag når lyset er noget dempet.

Hildegunn og Jarlfrid tilhører en eksklusiv elite av kanskje bare 10-15 Stavanger-lesber, som fremdeles lever et utagerende festeliv med ville fyllekuler, fri sex, dans og drama. Selv anser jeg meg heller ikke for å lenger være en del av dette miljøet, da jeg i lengre tid av helbredsgrunner har trukket meg unna, dog gjør jeg fremdeles visse gjesteopptredener. I glansdagene mellom 1995 og 2010 tipper jeg det var minst 40 ville lesbiske quinder på LLH-fester og Sting. Og lesbemiljøret var på den tiden meget godt. Vi hadde samhold, felles interesser, sloss om de samme quindemenneskene og drakk fra de samme ølflaskene. Navn som Inger Hilde, Anki, Nina, Britt Kari, Ester, Kari, Elisabeth, Christina, Miriam, Christine, Anne Brit, Silje, Bente, Heidi, Turid, Marit og Vivi er alle navn som bør nevnes som en hyllest til gode representanter for byens lesbemiljø! Ikke alle disse holder ut lenger, men noen er ennu med og skål for det! Turid og jeg ble skjønt enige om at vi må øke opp intensiteten i vår deltagelse i utelivet - og jo før, jo heller. Det later rett og slett til at de yngste quindene mangler skolering i god drikkekultur. Bank i bordet!

Jeg leste ut Anne Holt-romanen i går aften. Jeg ønsket å fullføre det kapittelet av livet mitt før neste kapittel står for tur. Resten av eftermiddagen og aftenen gikk med til å sitte ved computeren og surfe på internett, som det visstnok heter, og foran fjernsynsapparatet i stuen.

I aften skal jeg reise med nattoget til Oslo for å besøke min søster Bente på Ellingsrudåsen, som ligger i Alna bydel. Min søster Sissel ankommer med tog allerede nu i aften, men jeg ble enig med meg selv om å ta nattoget (med sovekupe), fremfor å reise på dagtid. Vi tre søstrene har planlagt en helg hvor vi bare skal kose oss og nyte livet til fulle! I morgen skal vi faktisk i teateret for å se på et stykke som Bente har plukket ut til oss, men jeg aner ikke hva det heter eller om jeg kommer til å finne det fornøyelig. Søndag har vi planer om å finne oss en flott restaurant et eller annet sted, hvor vi kan innta et bedre måltid. Bente vil gjerne at vi skal finne oss et sted hvor det serveres god fisk, men jeg vet ikke om hun har et spesielt sted i tankene ennu. Jeg tror ikke det er lagt meget program sånn ellers, men Sissel og jeg har lyst på en tur til Metero-senteret i Lørenskog, som er det nærmeste store kjøpesenteret. Det er nærmest tradisjon at jeg tar en tur dit de få gangene jeg er på besøk hos Bente.

Jeg vet ikke når jeg får anledning til å blogge igjen neste gang, men i alle fall ikke nu i helgen. Planen er å ta nattoget tilbake til Stavanger mandag aften med ankomst her tirsdag morgen, omtrent på den tiden hanen galer.

Takk for oppmerksomheten og amen!

Toril

Ingen kommentarer:

Site Meter